Kultura

‘MINI’ RAZGOVOR Ivana Dražić Selmani ususret ‘Jednom kratkom putovanju’

'MINI' RAZGOVOR Ivana Dražić Selmani ususret 'Jednom kratkom putovanju'

Od ove nedjelje, svi ljubitelji dubrovačke likovne scene moći će u studiju ‘Let 777’ Božidara Jurjevića uživati u izložbi ‘Jedno kratko putovanje’ Ivane Dražić Selmani.

Izložba se otvara danas u 19 sati, a ususret joj, umjetnica nam je otkrila svoju impresiju Postirom, ali i ‘slanim’ temama koje joj zaokružuju rad, kao i suradnji s našim drugim vrsnim umjetnikom – Božom Jurjevićem. Svakako, njegovim riječima o Ivani pročitajte ovdje!

Na pitanje o Postiri kao izvoru inspiracije za recentne radove, Ivana će iskreno:

Odgovor na Vaše pitanje možda najbolje ilustrira moje pismo koje sam poslala prijatelju Orsatu Frankoviću koji je i ovaj put radio na grafičkom dizajnu za plakat I katalog za moj novi rad ‘Jedno kratko putovanje’, pa ću ga i navesti:

Dragi Orsate,
prošlu sam subotu u 10 ura ujutro sjela na Postiru i isplovila prema Suđurđu.
Dan je bio bogomdan, tako da sam u oba smjera sjedala na palubi broda.
Po dolasku na Šipan, u slobodnih pola sata koje sam imala na raspolaganju, popila sam kafu u jedinoj kafani-butizi u Suđurđu.
Mislim da ti ne moram opisivat tu ljepotu i mir u ovo doba godine na otoku.
Za vrijeme plovidbe otisnula sam 50 minijatura pomoću indigo papira na onakav isti format i isti papir na kojemu sam crtala Danče. Kao matrica je poslužila vanjska oplata Postire ali i različite teksture s okolnih predmeta na brodu: stolice, paluba, skale…
Čini mi se da je sve izgledalo kao uzimanje uzoraka s nekog živog tkiva.
Meni je to minorni zapis u obliku otiska o ljepoti plovidbe do Šipana i nazad.
Prekosutra ću skenirati radove i poslat ih da ih vidiš.

To jedno kratko putovanje se, kaže Ivana, dogodilo jednu subotu u studenom ove godine, a dodaje nam ususret izložbi I to kako je raditi s Božidarom Jurjevićem iznimno.

– Božidar Jurjević u svom studiju Let 777 već dugi niz godina predstavlja suvremenu dubrovačku, hrvatsku ali i inozemnu umjetničku scenu. Zbog toga smatram da je njegovo postojanje i rad jedan dragocjeni dio Dubrovnika danas. Studio Let 777 specifičan je i po svojoj lokaciji, neobičnoj za pomalo pomodarski Dubrovnik, smješten u blizini “Sedam smrtnih grijeha” u trokutu Pemo, galerija, kladionica, Let 777 traži svoje mjesto na jednom, rekla bih, “isturenom položaju”. Meni je bio izazov izlagati u jednom takvom prostoru, tako da sam nakon Jurjevićevog poziva odlučila da se moje kratko putovanje zaustavi baš tamo – kaže nam Ivana, koju smo zamolili i da nam kaže nešto više o njenim ‘slanim’ radovima, vezanima uz more, obalu, brodove pa i konkretno – samu sol.

– Mislim da je rad “Na Dančama” koji je u međuvremenu postao i dio stalnog postava Muzeja suvremenih umjetnosti u Zagrebu, bio prekretnica s obzirom na moj umjetnički interes. To je sad postalo propitivanje odnosa onog što nas neposredno okružuje i nečeg univerzalnog koje nas sve osobno pogađa. Otuda i sve moje teme kao što su kupanje, brodovi, more, pa tako i sol uvijek nastojim čitati višedimenzionalno, kao nešto neposredno osobno ili obiteljsko pa do nečeg što je univerzalno, a koje svi osjećamo kao neko univerzalno osobno. Slično sam pokušala i u ovom – jednom kratkom putovanju.

Ivana nam kaže, ne može ni otkriti ni skriti neki novi, sličan projekt.

– Sve je to jedan složeni proces kojeg i ja sama nastojim “uhvatit” jer se jedni stalno oslanjaju na druge, potiču jedan drugog. Ponekad imam želju produbiti neki rad, a ponekad se okrenuti nečem posve novom – zaključuje naša vrijedna umjetnica čiji radovi uvijek nekako dotiču najdublje emocije u promatraču, a mi vas još jednom pozivamo put Šipčina!

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist