DuList IN

MIMIKA ORKESTAR I ON BAND ‘Fuzirani’ glazbeni kolektivi u kojima ćemo uživati tijekom idućih dana

MIMIKA ORKESTAR I ON BAND 'Fuzirani' glazbeni kolektivi u kojima ćemo uživati tijekom idućih dana

Ljubitelji alternativne i kvalitetne glazbe kroz idućih nekoliko dana doći će na svoje.

Naime, u Dubrovnik dolaze dva iznimna benda – Mimika Orkestar i Band On. Radi se o impro-jazz-world-alternative (i još puno toga) sastava sa zagrebačke scene povezanih zajedničkim članovima i stavom o glazbi.

Prvi nastup bit će onaj Mimike, koji će svim zainteresiranima uljepšati večer u Kinu Slavica 22. srpnja u 21 sat, a koncert organizira ARL u suradnji s Kinematografima Dubrovnik u Ljetnom kinu Slavica.

Mimika je orkestar jazz, world & umjetničkog izričaja, međunarodne postave, predvođen vokalisticom Majom Rivić. U Londonu ga je 2010. godine osnovao skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić te je od tad izrastao u jedan od najkreativnijih, trans-idiomatskih orkestara, koji slušatelje odvodi na pustolovno putovanje gdje se jazz susreće s drugim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Dvadeseteročlani orkestar, koji se sastoji od vokala, limenih i drvenih puhača, ritam sekcije i live elektronike, pruža jedinstveni zvuk s utjecajima klasične, tradicijske, jazz i suvremene glazbe.

Mimika je nastupila na London Jazz Festivalu 2012./14./15., Love Supreme Jazz Festivalu 2014., Latitude Festivalu 2014., Olympic Festivalu 2012.; renomiranim Londonskim klubovima kao što su The Vortex Jazz Club, RichMix, The Forge, Union Chapel, Courtyard Theatre te je gostovala na radijskim postajama kao što su BBC i Jazz FM.
Orkestar se nalazi pred izdavanjem novog albuma pod nazivom Divinities of the Earth and the Waters / Božanstva Vode i Zemlje.

Od surfa do funka
Nakon toga, uslijedit će nastup banda On u Lazaretima 25. srpnja. ON je šesteročlani instrumentalni alternative/improv/rock sastav glazbenika iz Hrvatske i Slovenije. Njihova glazba kreće se kroz široki spektar žanrova: rock, surf, funk, trance, avantgarde, blues i druge, a nastala je kroz improvizaciju i glazbenu komunikaciju koja je i dalje bitan dio svakog njihovog nastupa što će, vjerujemo, itekako oduševiti dubrovačku publiku.

U prosincu 2014. izdali su prvi album Gospodin Oktober koji je dobio iznimno dobre kritike, a singlovi Stranger Surfer i Song for the Mountains našli su se na regionalnim top listama i vrtjeli na radijskim emisijama Jazzolovka, Iskopčani petak, Anatomija zvuka i Dirižabl. Održali su nastupe po klubovima u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj: WUK (Beč), Glas podzemlja (Maribor), Vinyl (Zagreb), Schwarzberg (Beč), Boom (Virovitica), Klub Attack! (Zagreb), Jammhouse (Beč), MSU (Zagreb)… I redovno surađuju s vizualnim umjetnicima iz slovenskog kolektiva FrešTreš.
Postoji li bolja pozivnica za ljetne večeri u Dubrovniku? Mislimo da ne…

No, prije toga, kratko smo pričali s oba banda/kolektiva te otkrili mnoge zanimljive ideje. Na pitanje kako funkcioniraju, s obzirom na to da su ‘međunarodnog’ đira, pogotovo orkestar Mimika, kažu:

– Mimika je više kao glazbeni kolektiv koji je ponovno pokrenut s glazbenicima iz regije, primarno iz Zagreba. Tako da u principu gradimo program koji je pod scenskim vodstvom, direkcijom i samim time ovisi što radimo. Danas imamo projekt kojeg smo već isprobali na mnogo način – kažu nam iz Mimike, dok je pak On, kojeg danas čine Marko Ferlan, Leo Beslać, Nika Bauman, Mak Murtić, Mario Petrinjak te Luka Čapeta, krenuo kao ‘improvizirani kvartet s improviziranom, kasnije transkribiranom glazbom’.

– Ona je realizirana u album ‘Gospodin Oktober’. Dogodile su se razne promjene u postavi kojim smo došli do sadašnje realizacije – seksteta s proširenim konceptom koji ga gura u smjeru konceptualne improvizacije i realiziranja aranžmana u tom duhu – kažu nam.

MIMIKA ORKESTAR I ON BAND 'Fuzirani' glazbeni kolektivi u kojima ćemo uživati tijekom idućih dana

Mimika Orkestar

Članovi Mimike su pak: Mak Murtic, Maja Rivic, Sam Warner, Andy Hall, Andrew Linham, Daniel Woodfield, John Macnaughton, Nubya Garcia, Rob Milne, Seb Silas, Rosie Turton, Patrick Kenny / Hannah Dilkes, Tom Kelly, Leon Rosten, Jamie Benzies, Harry Pope, Tile Gichigi-Lipere te Sylvia Schmidt.

Zanimalo nas je i kako se međunarodno rade probe…

– Svi smo jako raštrkani i nalazimo se na dvomjesečnoj bazi i više se centraliziramo oko svirki. U međuvremenu naše probe izgledaju više kao neke razmjene ideja, gradnje različitih priča iz kojih dalje crpimo inspiraciju za improvizaciju što se tiče instrumentalnog dijela. Same probe održavamo u Sloveniji ili Virovitici, Zagrebu… Isprobavamo koncepte koje smo predefinirali ili stvorili na mjestu kroz druženje i slično – otkrivaju nam. Spona između Mimike i Ona nastala je preko Maka i Lea, članove oba projekta.

– Radimo dosta raznih projekata unutar ovih fuzija i tu proizlazi ideja različitih glazbenih kolektiva koji mogu zajednički funkcionirati te prezentirati zajedničke slične ili pak srodne, bilo glazbeno bilo konceptualno, pravce. Zato idemo zajedno na turneju kao projekt koje je dotakao novi kolektiv – dodaju a njihov jedinstven zvuk također smo ‘raščlanili’ ususret koncertima.

– Zadnji projekt Mimike veže se uz folklorne teme ovog područja ali su one ‘uvrnute’, zbog same perspektive mog života u Londonu i vraćanja (Mak) te nekog traženja identiteta šire istraživane teme iz staroslavenske mitologije, te dalje. Iz toga mi se čini da proizlazi urbani zvuk, suvremenog jazza i europskog folklora. Drugi projekti imaju drukčiji zvuk i drukčije teksture. Otud inspiracija – kaže nam Mak, te najavljuje skori izlazak albuma ‘Earth and the Waters / Božanstva Vode i Zemlje’, kojemu upravo završavaju mix and master.

MIMIKA ORKESTAR I ON BAND 'Fuzirani' glazbeni kolektivi u kojima ćemo uživati tijekom idućih dana

On Band

– Inspiracija za On bend je bio zapravo sam po sebi – otkriva nam pak Luka – prijateljstvo iz kojeg je proizašla ideja o jedinstvu glazbenika usmjerenih ka zajedničkoj ideji; eterični, telepatski koncept – kaže, dodavši kako se On ‘iz pseudo-umjetničke perspektive razvio u potrebu za zanatskom kontrolom tog koncepta’. Nakon albuma ‘Gospodin Oktober’, najavljuju još kreativnije, zato što je bend prešao na novu razinu dobivši input novih prijatelja, novih jedinica, zapravo i instrumenata, mogućnosti i soničnih tekstura koje se trenutno koriste.

– Proces će se zapravo moći čuti na ovim koncertima gdje će se možda pojaviti ideje koje će kasnije biti razvijene u aranžmane za studio, gdje ćemo stvoriti ugođaj drukčiji od onog kojeg prakticiramo na live svirkama. ‘Gospodin Oktober’ bio je proizveden iz potpuno improviziranih situacija, što na koncertima, što na probama i sessionima, a sličan je proces i s ovime i svatko ima jednaku moć u usmjeravanju glazbe – kaže nam Mak.
Mak i Luka su nam otkrili i koja su im najdraži projekti koje su ikad ostvarili.

MIMIKA ORKESTAR I ON BAND 'Fuzirani' glazbeni kolektivi u kojima ćemo uživati tijekom idućih dana

– Što se tiče Mimike, imamo novih planova – u principu gradimo novi materijal. Najesen krećemo ozbiljnije raditi, glazba neće biti nužno vezana za folklor, a rađat će se uzbuđujući novi smjerovi – saznajemo.

– Najdraži projekt su definitivno, ako se mogu tako izraziti, nova poznanstva, uskrsnuća starih odnosa, kroz On, kroz Mimiku, kroz ujedinjenje u smjeru da se postigne novi način operiranje i djelovanja za zajednicu. Za veći kolektiv glazbenika koji mogu pomagati jedni drugima, za širenje glazbenih ideja. Manje ograničenja i više mogućnosti – kažu Mak i Luka, a mi vas još jednom pozivamo na zanimljivo glazbeno putovanje podijeljeno u dva nastupa…

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist