Grad

Miljenić: Pravnu sigurnost građana podignut ćemo na višu razinu

Orsat Miljenić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić jutros je u Županijskom sudu u Dubrovniku održao sastanak na kojem je predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava Republike Hrvatske.

– Građani će pravosudna pitanja ubuduće rješavati gdje i dosad. Sucima će promjene donijeti nešto više putovanja, kako bi bili više u službi građana. Premda ovo područje i jest specifično, i zbog Korčule i zbog granice. Tako da će ovdje toga biti manje nego drugdje – kazao je ministar Miljenić.

– Ovo je područje i sad dosta opterećeno po broju predmeta po sucima, tako da tu možemo govoriti jedino o povećanjima. Bit će manje predsjednika, imat ćemo stalne službe gdje jesu, a imat ćemo više sudaca, ako bude potrebno – dodao je Miljenić.

Metković i Korčula bit će dio suda u Dubrovniku, ali će ‘preživjeti’ reorganizaciju.
– Već sad se kazneno radi samo u Dubrovniku i Metkoviću, zbog specifičnosti granice, dok će se u drugim područjima kazneno raditi samo u središtima. Drukčijim kolanjem spisa i drukčijim drugostupanjskim sudovima dobit će se na brzini i kvaliteti, čime će se pravna sigurnost građana dići na višu razinu – zaključio je Miljenić.

Dodao je kako će se težiti jednakom opterećenju sudaca, kako bi svi radili za istu plaću. Komentirao je i ustrojavanje registra pedofila.
– To je registar s počiniteljima seksualnih kaznenih djela na štetu djece, koji funkcionira na način da poslodavci mogu tražiti potvrdu je li potencijalni zaposlenik u registru. Ako jesu u registru, ne mogu dobiti posao – kazao je Miljenić, dodavši kako popis neće biti javno objavljen jer učinak u zemljama koje su objavile popis nije bio pozitivan.

– Od drugih tijela očekujemo njegovu širu primjenu. Da škole, sportski klubovi i svi poslodavci gdje se dolazi u izravan doticaj s djecom, zatraže tako nešto za svoje zaposlenike, a mi ćemo kroz registar izvršiti provjeru – dodao je Miljenić.

O tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije Miljenić je istaknuo kako je iznimno ponosan sa svim što je hrvatski pravni tim učinio u Haagu.
– Mi smo iznijeli ono što se stvarno dogodilo i za što imamo dokaze. Druga strana je išla jednim načinom vraćanja u prošlost i stvaranja nekih stvari koje zapravo nemaju veze s onim što se dogodilo na ovim prostorima. Nisam tada komentirao, niti me zanima. Grozne stvari su se dogodile, Hrvatska nikog nije napala nego je bila napadnuta, nijedan naš vojnik nije ratovao u Srbiji nego je bilo obrnuto, a mnoge žrtve nisu dobile satisfakciju do danas. To je dio naše povijesti koji moramo odrediti na način kako se dogodio. To je zadaća tog postupka i mi smo tako napravili. Što druga strana izvodi, gdje ide i kako, to je njihov problem. Neka rade što hoće – kazao je ministar Miljenić.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist