Hrvatska

Milanović: Uništili smo 90 posto kazetnog naoružanja, ali to je samo početak

Milanović: Uništili smo 90 posto kazetnog naoružanja, ali to je samo početak

Premijer Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako su u posljednjih osam godina države potpisnice Konvencije o kazetnom streljivu uništile čak 90 posto takvog skladištenog naoružanja, no istaknuo kako je to samo početak napora koji se trebaju provesti.
Govoreći na Prvoj preglednoj konferenciji Konvencije o kazetnom streljivu Milanović je istaknuo kako kazetno naoružanje predstavlja veliki problem civilima dugo nakon okončanja sukoba.
”Kazetno naoružanje nije pouzdano i ne može se koristiti u vojne svrhe. Ono predstavlja veliki problem i prijetnju civilima dugi niz godina nakon okončanja sukoba”, rekao je Milanović te podsjetio kako je na krovu dječje bolnice u Zagrebu prije dvije godine pronađena eksplozivna naprava, čak 18 godina nakon bombardiranja tog grada.
”U posljednjih osam godina države potpisnice konvencije uništile su 90 posto skladištenog kazetnog naoružanja. To je odlično, ali je samo početak napora”, rekao je on.
”Hrvatska je više nego svjesna štete koju kazetno streljivo ostavi kao naslijeđe. Znamo da je naša borba s njime mala u usporedbi s drugim zemljama i u dobroj smo poziciji da to riješimo. Imamo volje pomoći drugim državama zahvaćenim tim problemom i zato smo i prihvatili organizirati ovu konferenciju”, dodao je Milanović.
Naglasio je kako sama činjenica da se ova pregledna konferencija održava u Dubrovniku, gradu koji je teško pogođen ratom prije 20 godina podsjeća što zajednički napori mogu i moraju napraviti za oporavak razorenih područja.
”Konvencija o kazetnom streljivu je od samog početka postavila ambiciozne ciljeve, uništenje kazetnog naoružanja i razminiravanje miniranih područja, kao i pružanje pomoći žrtvama mina”, rekao je Milanović te citirajući Winstona Churchilla rekao kako ovo nije kraj napora, ni početak, već kraj početka napora u oslobađanju svijeta od kazetnog naoružanja.
Inače, Konvencija o kazetnom streljivu usvojena je na Konferenciji u Dublinu 2008. Na snagu je stupila 2010. godine.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist