Hrvatska

Milanović na sjednici Vlade: Stambeni krediti bi trebali biti u kunama!

Zoran Milanović, Plat, otvaranje trafostanice

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade kazao je da se nada da će izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, odnosno zamrzavanje tečaja franka na 6,39 kuna, sutra jednoglasno biti izglasane u Saboru.

– Time smo riješili jedan dio problema na godinu dana. Ne smijemo dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji – kazao je Milanović te dodao da smo “jedna ili jedna od dvije-tri države u svijetu gdje rate za kredite realno rastu, a vrijednost kupljenih nekretnina pada”. Naglasio je da je to “dvostruka opasnost”.

“Vidjet ćemo što s kreditima u eurima”

– Vidjet ćemo što s kreditima u eurima, to aktivno razmatramo. Jednog dana ćemo biti članica eurozone, dok sam premijer nećemo juriti, nećemo, znamo koji su kriteriji, postat ćemo članica, ali razmislit ćemo prije koje su koristi, a koji nedostaci – rekao je premijer i dodao da imamo svoju valutu kunu, “a kao da je nemamo”, prenosi Večernji List.

– Stambeni krediti koje možemo regulirati posebnim zakonom, da budu u kunama, kao i u svim normalnim državama, to je nešto na čemu ćemo raditi – najavio je Milanović. Smatra kako će netko reći da su takve poruke populističke, ali za njega su “nužne i neizbježne”. Naglasio je i da takvim potezima “banke neće biti ugrožene, ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti”.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist