Kultura

‘MI TEBI KAKO TI NAMI’ Otvorena izložba likovnih umjetnika o Marinu Držiću

'MI TEBI KAKO TI NAMI' Otvorena izložba likovnih umjetnika o Marinu Držiću

Dom Marina Držića slavi 26. godišnjicu osnivanja, ali i drugu godišnjicu prisutnosti na društvenim mrežama, te je tim povodom otvorena veliak izložba ‘Mi tebi kako ti nami – likovni umjetnici o Marinu Držiću’.

Dvadeset šest likovnih umjetnika svih generacija izložilo je svoja djela u kojima otkrivaju svoje osobno viđenje Držića i njegovog opusa.

– Ova izložba dar je svim dragim ljudima koji prate i podržavaju programe koji se odvijaju u Domu kao i onima koji u njima sudjeluju. Tijekom ove dvije godine u Domu Marina Držića organizirali smo brojna događanja, izložbe, radionice, koncerte. Povećali smo broj posjetitelja, ali i našega Vidru na Internetu učinili dostupnijim preko nove internetske stranice, ali i društvenih mreža. Cilj mi je i dalje predano raditi na novim kulturnim sadržajima koji će Dubrovkinje i Dubrovčane, a posebice djecu i mlade upoznati s Držićevim opusom i njegovom važnošću za hrvatsku, ali i svjetsku književnost i kazalište. Sama činjenica da Držić ima svoj leksikon na 940 stranica, odnedavno i u elektronskom izdanju na webu, govori sama za sebe – kazao je Nikša Matić, v.d. ravnatelj Doma Marina Držića.

Na velikoj izložbi izlažu: Josip Škerlj, Mišo Baričević, Josip Ivanović, Maro Kriste, Vedran Grabovac, Vilim Parić, Mercedes Bratoš, Ivana Jovanović Trostmann, Tisja Kljaković Braić, Ivana Vulić, Ivan Perak, Jasmina Runje, Loren Ligorio, Stjepan Šandrk, Lukša Peko, Ivana Komel, Tonko Smokvina, Zoran Zelenika, Miho Skvrce, Nada Zec Ivanović, Viktor Šerbu, Eva Zvrko, Neda Kuzek, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Lujak i Josip Trostmann.

Izložbu prati i katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

„Naslijeđe koje nam je Marin Držić ostavio književno je, društveno i povijesno veliko. Njegove komedije oblikovale su naše razumijevanje srednjovjekovne svakodnevice u Dubrovniku, ali i kritički progovarale o nizu loših praksi i uvjerenja (…) Naziv izložbe sugerira zahvalnost i osoban odnos zastupljenih autora prema onome što je Marin Držić ostavio nacionalnoj kulturi, ali i svakome od nas „s ušima priklonitijem i s očima smagljivijem“, zapisao je u katalogu koji prati izložbu Marin Ivanović.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist