AktualnoHrvatska

METROPOLA PRVA Dubrovnik drugi na ljestvici razvijenih gradova u Hrvatskoj

METROPOLA PRVA Dubrovnik drugi na ljestvici razvijenih gradova u Hrvatskoj

Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je ovih dana novi model izračuna indeksa razvijenosti gradova za razdoblje od 2014. do 2016. godine, temeljem kojega će odrediti intenzitet poticanja razvoja preko državnih mjera i programa pomoći.

Najrazvijeniji hrvatski grad je, logično, metropola, a u deset najrazvijenijih po novom modelu Ministarstva regionalnog razvoja svrstani su – Dubrovnik, Poreč, Krk, Rovinj, Umag, Sveta Nedelja, Hvar, Opatija i Zaprešić.

Najrazvijeniji hrvatski grad je, logično, metropola. Grad Zagreb ima indeks razvijenosti 116,56, što među ostalim znači i prosječni godišnji dohodak po stanovniku od 44.733 kune i prosječne prihode po stanovniku od 6.232 kune. Na drugom je mjestu Dubrovnik sa indeksom 115,64 i prihodima čak i višim nego u Zagrebu – 7.394 kune po stanovniku. Prosječni godišnji dohodak u Dubrovniku iznosi 38.130 kuna po stanovniku. Treći je Poreč, u kojem su izvorni prihodi po stanovniku viši nego u Zagrebu – 6.820 kuna, dok je dohodak po stanovniku 37.539 kuna. Potom je tu Krk sa prosječnim izvornim prihodima po stanovniku od 6.449 kuna, te dohotkom od 35.539 kuna godišnje, Rovinj sa dohotkom od 39.437 kuna po stanovniku i 7.110 kuna izvornih prihoda. U top deset su još Umag, s izvornim prihodima po stanovniku od 6.720 kuna, Sveta Nedelja – 4.019 kuna i čak 43.803 kuna prosječnog dohotka po stanovniku, Hvar sa prihodima od 7.310 kuna po stanovniku, Opatija – 7.626 kuna te Zaprešić sa prihodima od 3.848 kuna. Kao što je nedavno ustanovljeno i u velikoj analizi Instituta za javne financije, najveće prihode po stanovniku u Hrvatskoj definitivno ima Novalja – čak 9.062 kune, kako prenosi gradonačelnik.hr.

Model je promijenjen jer se dosadašnji, ističu u Ministarstvu, pokazao manjkav i mnogim je područjima nanio veliku nepravdu jer su ostali zakinuti za državne pomoći dok su neka druga tu pomoć dobivali, premda nisu trebali. Indeks je stoga proširen i računa se na osnovi prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnog izvornog prihoda po stanovniku, prosječne stope nezaposlenosti, općeg kretanja stanovništva, udjela obrazovanog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (tercijarno obrazovanje), te indeksa starenja.

 

Opširnije o novom modelu za indeksaciju i rezultatima možete pročitati na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja.

Izvor: Gradonačelnik.hr

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist