Zanimljivosti

Metkovski lađari stižu u Porat oko 20 sati

Metkovski lađari stižu u Porat oko 20 sati

Povodom 20.obljetnice obrane i oslobođenja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika Udruga veterana 4. gardijske brigade-podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju i lađari Domagojevih gusara danas su krenuli u veslački maraton neretvanskom lađom od Neretve (Metkovića) do Dubrovnika (dva simbola koja se nalaze na zastavi i grbu Dubrovačko-neretvanske županije). 

Projekt se odvija u čast 64 poginula pripadnika 4.gardijske brigade koji su položili svoj život na oltar Domovine u borbama na južnom bojištu tijekom 1992.godine.  Na ovaj simboličan način Domagojevi gusari podsjetit će i na povijest neretvanskih gusara u vrijeme Kneza Domagoja, čije ime s ponosom nose.

Lađari iz Metkovića veslaju rijekom Neretvom do mora a potom prateći obalu pored Kleka, Neuma prema Malom Stonu (gdje bi lađu preveli kopnom do nekoliko km udaljenog Stona) i odatle nastavili prema Slanom i Dubrovniku gdje je planirani dolazak u Stari port između 20 i 21 sati u subotu 7. srpnja. Njihovi kolege iz pratnje kopnom, posjetili bi i odavali počasti poginulim suborcima kod spomen obilježja u Trstenom i Osojniku.

Na ispraćaju kod Lučkog mosta u Metkoviću skupilo se nekoliko građana te bliže rodbine od lađara kako bi im nakon blagoslova kojeg je udijelio vikar župe sv. Ilije fra Lukica Vojković zaželjeli mirno more i jaku ruku te da sretno i veselo stignu u Dubrovaču luku.

Foto: Vicko Marušić

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist