Crna kronika

METKOVSKI HGSS U AKCIJI S Biokova spašeni švedski turisti

METKOVSKI HGSS U AKCIJI S Biokova spašeni švedski turisti

U subotu, 4. listopada nešto prije 17 sati preko Centra 112 Dubrovnik zaprimljen je poziv za pomoć od dvoje Švedskih državljana.

Prema dostupnim informacijana nalazili su se iznad mjesta Gradac na Biokovu, nisu vidjeli more, ispod njih je livada na kojoj su konji na ispaši, a u daljini nekakav antenski stup.

U planinu su pošli s namjerom da prođu stazom koja od mjesta Gradac vodi do grebena (prema vrhu Sveti Ilija), a onda lijevo iza vrha Skok i nazad stazom koja završava u selu Aleksići iznad Brista.

Precjenivši svoje mogućnosti i zbog skretanja sa staze su ocijenili da je najbolje pozvati pomoć jer se primicao mrak i nisu imali ništa tople odjeće, a zbog dezorjentiranosti nisu znali kuda dalje krenuti. Spašavatelji su im savjetovali da se ne kreću već čekaju i žurno su krenuli na teren svjesni da će ih uhvatiti mrak i da će im trebati dosta vremena da ih lociraju.

Ekipa od pet spašavatelja iz Makarske i dva iz Metkovića krenula je u pomoć. Cestom do sela Miljačići te dalje planinarskom stazom koja vodi prema vrhu Sveti Ilija (773 metara). Dolaskom na predio Gospa krenuli su u unutrašnjost prema sjeveru da bi u 20.05 sati uspostavili kontakt.

Nakon 25 minuta probijanja kroz šikaru i hodajući po ljutom kamenjaru pronašli su zalutale. Nakon okrijepe uslijedio je naporni povratak uz pratnju do ceste, a onda vozilom do hotela gdje su boravili i tako je ova akcija uspješno okončana u 23.45 sati.

Sretni zbog povratka iz neplanirane avanture švedski turisti pozdravili su se s ekipom spašavatelja da bi nakon kratkog sna ujutro krenuli nazad kući sa nezaboravnim doživljajem.

Tekst i foto: HGSS stanica Makarska

Pročitajte još

PROMETNA NEZGODA Sudar dvaju vozila između Zvekovice i Čilipa

Dulist

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist