Županija

METKOVIĆ Gotovo dvjesto školaraca učilo kako dati prvu pomoć, izgasiti vatru i zazvati 112!

METKOVIĆ Gotovo dvjesto školaraca učilo kako dati prvu pomoć, izgasiti vatru i zazvati 112!

U petak, 26. svibnja 2017. godine, Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik u suradnji s žurnim službama i operativnim snagama sustava civilne zaštite Grada Metkovića održao je edukaciju o zaštiti i spašavanju za učenike trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole Don Mihovila Pavlinovića.

Njih gotovo dvjesto je kroz dvije prezentacije u teoretskom dijelu moglo naučiti ponešto o ulozi žurnih službi i ispravnom korištenju broja 112, a zatim i kako reagirati u slučaju različitih vrsta nesreća i opasnosti. Pored toga, učenici su mogli upoznati tim hitne medicinske pomoći, te pripadnike Policijske postaje Metković, HGSS Stanice Dubrovnik – Ispostava Neretva, Javne vatrogasne postrojbe Metković, DVD-a Metković i Gradskog društva Crvenog križa Metković, koji su im demonstrirali svoje vještine i opremu.

U pokaznoj vježbi s dimnjaka škole spašavatelji HGSS Stanice Dubrovnik simulirali su spašavanje s visokih objekata, a tijekom edukacije djeci je predstavljena oprema koju HGSS koristi u spašavanju. Vatrogasci su djeci u vježbi prezentirali posljedice gašenja zapaljenog ulja vodom te kako se rukuje vatrogasnim aparatom, a posebno zanimljivo im je bilo i vatrogasno vozilo.

Djelatnici hitne medicinske pomoći također su djeci demonstrirali svoje vozilo i opremu kojom pružaju prvu pomoć ozlijeđenima, dok su od Crvenog križa mogli naučiti osnove prve pomoći kako bi i sami mogli nekome spasiti život. Dječaci, ali i djevojčice, pokazali su poseban interes za policijski motor.

Edukacije djece o zaštiti i spašavanju provode se redovito s ciljem obuhvaćanja cijele županije, a da bi naučeno ostalo još duže u sjećanju djeci je ovom prigodom podijeljen i edukativni materijal Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kako bi u hitnim situacijama i intervencijama ove službe i organizacije djelovale kvalitetno i koordinirano, potrebna je i kontinuirana suradnja u preventivnim aktivnostima kao što su edukacije, demonstracije, vježbe i radni sastanci. Edukacija učenika u Metkoviću pokazala se korisnim zajedničkim iskustvom koje će se zasigurno nastaviti u idućoj školskoj godini.

Pročitajte još

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist