Ulicama moga Grada

Meštri od glazbe iz obitelji Sagrestano

Meštri od glazbe iz obitelji Sagrestano

Nakon svih godina koje su iza nas, ni svjesni nismo kolika je važnost u puno toga, ali posebno u glazbenom životu Dubrovnika, a očito i šire, obitelji gospođe Dore Sagrestano! Njena braća, Vinko i Đino, ostavili su veliki trag već za svoga života u glazbenim događanjima našeg grada, a uz njih dva, svojim glazbenim stvaralaštvom značajna su i njihova djeca, Vinkov sin Luiđi i Đinova kćer Isolda.

Zahvaljujući gospođi Dori, listamo arhivu njene obitelji koju je godinama sakupljala i sačuvala, kako bi otkrili bar dio te lijepe priče. O njenoj obitelji, njenoj braći, ali i djeliću povijesti glazbe Dubrovnika.

Vinko, meštar od glazbe
Vinko Sagrestano, stariji brat gospođe Dore, nakon smrti oca Luja 1939., kao najstariji sin, koji je već imao svoju obitelj, preuzima brigu o cijeloj obitelji. On je taj koji je preživio patnje i šarlah u Austriji, ali i taj „padre padrone“ obitelji koji ih nakon mjesec dana zbjega u Italiji na početku Drugog svjetskog rata vraća u rodni Dubrovnik! ‘On je bio duša naše obitelji!’ reći će za svog brata gospođa Dora. Iako je završio školu za krojača, od čega je i živio do 1940., Vinko je svoj život posvetio glazbi, te je postao znani dubrovački glazbenik, koji je ostavio veliki trag u glazbenom životu Grada. S velikim glazbenim talentom, samouk, svirao je mnoge instrumente već prije, a i za vrijeme Drugog svjetskog rata; u Dubrovačkoj filharmoniji, Hrvatskoj glazbi i Kurorkestru, vodio je deset godina, od 1926. do 1936. tamburaške, mandolinske, pjevačke i gudalačke sekcije tadašnjeg Radničko glazbeno društva ‘Zora’, bio je kapelnik limene glazbe Hrvatskog glazbeno – pjevačkog društva ‘Gundulić’, ostavivši već prije tog rata veliki trag u dubrovačkim glazbenim događanjima. Iza tog rata, već krajem 1944. imenovan je dirigentom zbora i orkestra tadašnjeg Okružnog kazališta, 1947. postaje članom, a godinu iza i direktorom Gradskog orkestra punih šesnaest godina. Tih godina svira i dirigira u Orkestru, dirigira raznim pjevačkim zborovima, bio je nastavnik limenih puhačkih instrumenata, a kasnije godinama direktor iza rata pokrenute Glazbene škole. Uz to sve, godinama je bio i kapelnik Gradske limene glazbe! Napisao je i nekoliko vlastitih skladbi, od kojih je najpoznatija ‘Himna sv. Vlaha’ za koju 19. veljače 1938. dobiva zahvalnicu uprave Društva za razvitak Dubrovnika i okolice ‘DUB’ s potpisom dr Boža Glavića. Original te zahvalnice gospođa Dora čuva u svojoj obiteljskoj arhivi. Po svemu navedenom, Vinko Sagrestano bio je jedna od ključnih osoba glazbenog života Dubrovnika prije i poslije ratnog vremena. Njegova sestra Dora to potvrđuje i jednom davnom fotografijom, na kojoj njen brat Vinko dirigira ispred crkve Sv. Vlaha na otvaranju Igara pedeset i neke godine. Umro je 1979., nekrolog mu je u tadašnjem časopisu za duhovnu glazbu ‘Sv. Cecilija’ napisao njegov učenik Ivan Bošković, a kao zasluga za sve što je učinio, a očito je puno toga učinio, jedna mala ulica na Montovjerni nosi njegovo ime.

Đino, meštar od glazbe
I drugi, mlađi brat gospođe Dore, Đino Giovanni Sagrestano, rođen 17. srpnja 1923. u Dubrovniku nakon povrataka iz progona obitelji u Austriji, cijeli svoj život vezan je za glazbu. ‘I danas pamtim njegov prvi koncert, 13. lipnja 1940., kvartet koji je osnovao još kao učenik, ‘Quartetto Dalmata’, Đino i profesor mu Francesco Povia na violinama, Mauro Dell’ Olio na violi i Michele Perrone violončelo, evo Vam program te večeri! Kako smo bili sretni kao obitelj, a tek ja!’ – ponosno gospođa Dora pokazuje stari sačuvani dokument jednog davnog vremena. Đino je studirao violinu u Rimu, Zagrebu i Ljubljani, ali je životno bio jako vezan za Sarajevo, gdje je osnovao Sarajevski komorni orkestar, bio koncert majstor u tamošnjem Narodnog pozorištu, te predavao na tamošnjoj Muzičkoj akademiji od 1963. do 1988. godine. Ostavio je veliki trag u glazbenom životu Sarajeva, gospođa Dora u svojoj obiteljskoj arhivi pronalazi novinske članke, zapise, programe s koncerata, puno je hvale tu zapisano za njena brata. Veliki trag ostavio je i u Ljubljani, gdje je svirao prvu violinu u Slovenskoj filharmoniji, kao i u Mostarskom orkestru, a bio je član i orkestra tadašnje TV Zagreb. Ipak, uvijek je bio vezan za svoj Dubrovnik! I on je, kao i stariji brat mu Vinko, imao čast dirigirati Festivalskim orkestrom na Igrama. Godinama je bio i profesor za violinu generacijama naših sugrađana, pa ga se prisjeća i Viktor Lenert, svakako jedan od njegovih ponajboljih učenika. Po sjećanjima njegove sestre Dore, ipak se vratio u Sarajevo, nakon nekih razočarenja u svom gradu, o čemu baš i nije htjela pričat. Njegova supruga Vesna, dugo godina profesorica u srednjim školama, umrla je 2010. a Đino je umro u Sarajevu 1. rujna 2012. godine.
Luiđi i Isolda

‘Na katu naše kuće na Konalu imali smo mali pijanino. Svi smo na njemu svirali, posebno Đino i Luiđi, Vinkov sin. Mala je razlika u godinama među nama, Đino je imao šest, a ja dvije godine kad se 28. svibnja 1929. rodio Vinkov sin Luiđi. Zapravo, nas troje smo se igrali i proveli djetinjstvo zajedno!’ Vinkov sin Luigi Sagrestano svjetski je poznat dirigent, stalno živi u Njemačkoj, a ratne 1992. dirigirao je dobrotvornim koncertom u Dusseldorfu za tada ratom razoreni mu rodni Dubrovnik. Opet iz svoje arhive gospođa Dora vadi natpise o njemu, ponosna je na svog nećaka. ‘Zapravo mi je kao brat, toliko puta smo se tukli, igrali, pjevali zajedno! Evo, poslao mi je ovo; dirigirat će velikim Božićnim koncertom u Dresdenu 13. prosinca!’ Vezanost za glazbu ove obitelji nastavlja se i kod Đinove kćeri Izolde Sagrestano! Ona je znana svjetska balerina, koreograf i voditeljica suvremenog baleta u Stuttgartu, ali i godinama jedna od najpoznatijih učitelja euritmije i dugogodišnja je članica ‘Ese Klink Ensemblea’. S tim ansamblom je 2012. godine vodila radionice u Zagrebu, a trenutno je u Sarajevu, gdje također vodi radionice euritmije. A što je euritmija? ‘Duša zapravo treba naučiti barem što se euritmije tiče, živjeti u tijelu. U euritmiji cijelo tijelo treba postati dušom!’ zapisao je znani Rudolf Steiner na tu temu, jedan od prvih inicijatora euritmije.

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro