Hrvatska

MERZELICA SE VRAĆA Odobrili joj zahtjev za prestanak mirovanja mandata

Printscreen Lovrić Merzel

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) bez rasprave je odobrilo zahtjev Marine Lovrić Merzel da joj prestane mirovanje zastupničkog mandata, a odbilo zahtjev privatnog tužitelja da se skine imunitet predsjedniku HSS-a Branku Hrgu.

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel je 28. kolovoza prestala obnašati dužnost županice te 3. rujna putem punomoćnika podnijela pisani zahtjev za aktiviranje svog saborskog mandata. Po sili zakona mandat joj je automatski aktiviran u roku od 8 dana od podnošenja zahtjeva, dakle 11. rujna kada je prestao mandat njezinoj zamjeni Zoranu Vasiću.

– S obzirom na to da su ispunjeni zakonski preduvjeti po kojima je mogla tražiti prestanak mirovanja mandata, mogu predložiti jedino da ga podržimo – rekla je predsjednica MIP-a, SDP-ova Gordana Sobol. Bez rasprave članovi odbora su jednoglasno odobrili zahtjev bivše županice koja je provela pet mjeseci u pritvoru zbog optužnice za milijunsku korupciju.

Marina Lovrin Merzel tako bi se u saborskim klupama mogla pojaviti već sutra na aktualnom prijepodnevu, a vjerojatno će nakon njega položiti i zakletvu. Na pitanje novinara smatra li da je u redu da osoba pod tako teškim optužbama sjedi u saborskim klupama, te slaže li se s prijedlogom da se mogućnost kandidiranja zabrani osobama osuđenim za teža kaznena djela, Gordana Sobol odgovara: – U našoj državi svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i dok ne dođe do pravomoćne presude. Osobno se slažem s time da bismo trebali vidjeti mogućnost da se naprave neke izmjene u slučaju nekih protiv kojih traje istraga ili je podignuta optužnica, a da se pri tome na neki način vodi računa o težini kaznenog djela. Time bismo odmah na početku znali može li se kandidirati ili ne. Smatram da tu treba napraviti nekakve granice i razlike jer, u krajnjoj liniji, ako se protiv vas vodi kazneni postupak za bilo što, vi se ne možete zaposliti u državnoj službi na niti jedno radno mjesto – objasnila je Sobol.

MIP je odbio zahtjev privatnog tužitelja Milenka Mikulića iz Biograda na moru za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Branka Hrga zbog kaznenog djela klevete. Uobičajena je praksa da MIP odbija zahtjeve privatnih tužitelja za skidanje imuniteta zastupnicima.

Večernji.hr

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist