Hrvatska

MEĐU PET U EU U Hrvatskoj smanjeni troškovi rada

MEĐU PET U EU U Hrvatskoj smanjeni troškovi rada

Hrvatska se u četvrtom tromjesečju našla među pet zemalja Europske unije u kojima su troškovi rada po satu smanjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su u EU u cjelini oni ponovo porasli, pokazuju najnovije procjene europskog statističkog ureda. 

Kako prenosi Liderpress.hr, u posljednjem su prošlogodišnjem tromjesečju troškovi rada po satu u Hrvatskoj smanjeni za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izračunali su u Eurostatu. U prethodnom su tromjesečju također pali i to za 0,3 posto na godišnjoj razini. Među zemljama EU-a pad troškova rada zabilježili su u promatranom razdoblju još Portugal, za 8,8 posto, Cipar, za 2,2 posto, Italija, za 0,3 posto i Irska, za 0,1 posto.

Najveći skok troškova rada po satu zabilježila je u četvrtom tromjesečju Rumunjska, za 7,9 posto. Slijede Estonija, sa skokom troškova rada za 6,5 posto, Latvija, sa skokom od 6,1 posto, Latvija, gdje su porasli za 6,1 posto, te Litva i Slovačka, uz rast od 5,7 odnosno 5,1 posto.

U EU u cjelini sezonski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u četvrtom tromjesečju 1,4 posto, nakon revidiranog 1,5-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Troškovi plaća također su u razdoblju od rujna do prosinca porasli 1,4 posto na razini EU-a, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. Doprinosi su pak zabilježili nešto blaži rast, za 1,6 posto, naprama 1,7 posto koliko su na godišnjoj razini uvećani u prethodnom tromjesečju.

Promatrano po sektorima, najviše su u EU u četvrtom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u proizvodnoj industriji, za 1,6 posto. U uslužnom i građevinskom sektoru njihov je rast bio nešto blaži i iznosio je 1,3 odnosno 0,9 posto.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist