Grad

Medović: Privremeno financiranje nije izvanredno stanje, evo koje subvencije i programe možete očekivati

Medović: Privremeno financiranje nije izvanredno stanje, evo koje subvencije i programe možete očekivati

Povjerenica Vlade RH za Dubrovnik Nada Medović rekla je u utorak kako donošenje Odluke o privremenom financiranju ”teške” 78.6 milijuna kuna, a koja je u ponedjeljak stupila na snagu, nije nikakvo izvanredno stanje nego normalni demokratski proces, te kako će se do izbora gradska uprava odmoriti od politike.
Povjerenica Medović istaknula je kako njezina uloga osigurati normalno funkcioniranje Grada do izbora u svibnju i praćenje izvršenja Odluke o privremenom financiranju.
– Proračun nije izglasan, a stoga je sada moja uloga da osiguram svim pročelnicima da mogu profesionalno i u skladu sa zakonima obavljati svoj posao poštujući odluke Gradskog vijeća i pozitivne zakonske propise – rekla je Medović te dodala kako naziv gradska uprava ne znači vlast nego postupanje upravnih odjela po Zakonu o upravnom postupku.
– Time se građanima osigurava jednakost pred zakonom. Kvalitetna gradska uprava bi trebala biti osnovni projekt svake vlasti jer je ona jedina garancija protiv provođenja samovolje pojedinaca. Gradska uprava štiti vlast svojom profesionalnošću, a u isto vrijeme štiti i građane – rekla je Medović.
Pročelnica za financije Anita Burić istaknula je kako su ukupni prihodi i rashodi s proračunskim korisnicima 78,6 milijuna kuna za prva tri mjeseca, odnosno do 31. ožujka.
– Prihodi su podijeljeni na tri dijela, prihodi od poslovanja, prihodi od prodaje nefinancijske imovine te primitke od financijske imovine i zaduživanja. Rashodi su također podijeljeni na tri kategorije i to na rashode poslovanja, rashode za nabavku nefinancijske imovine te izdatke za financijsku imovinu i otplatu zajmova – rekla je Burić te dodala kako u prvom kvartalu na naplatu stižu dva kredita u iznosu 850 tisuća kuna i 2,4 milijuna kuna.
Također je napomenula kako je najveći iznos u Odluci o privremenom financiranju, odnosno 22,6 milijuna kuna osiguran za Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.
Pročelnik tog odjela Miho Katičić rekao je kako već u srijedu na snagu stupaju programi javnih potreba u predškolskom odgoju, u školstvu, u športu, tehničkoj kulturi te mjere socijalnog programa za prva tri mjeseca.
– Ovi projekti imaju određeni prioritet u privremenom financiranju. Sva socijalna davanja su osigurana kao i da je proračun izglasan jedino nema novih ugovora. Osigurano je financiranje dječjih vrtića, kako javnih tako i privatnih, financiranje tzv. minimalnog pedagoškog standarda, produženi boravak, stručne razvojne službe, asistenti u nastavi, školski sport. Posebno naglašavam stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata. Bit će plaćeni treneri u športu, kao i utakmice koje su u kalendaru matičnih sportskih saveza – rekao je Katičić te dodao kako je osigurano funkcioniranje pučke kuhinje, jednokratnih pomoći kao i davanja umirovljenicima.
– Osigurane su i subvencije za stanarine, novčana potpora starijim od 65 godina koji nemaju nikakva primanja, dar za novorođeno dijete itd. –  rekao je među ostalima Katičić.
Pročelnik za turizam, more i poduzetništvo Grada Dubrovnika Vlaho Margaretić rekao je kako će se i dalje isplaćivati programi subvencija za zrakoplovne karte i subvencije za autoceste, no kako će se sa subvencijama studentima za autobusne karte ipak morati pričekati donošenje proračuna.
– Nastavlja se i s projektom pripravnika za sve ono što je ugovoreno u 2016. godini dok će se za nove pripravnike morati pričekati donošenje proračuna – rekao je Margaretić.
Odgovarajući na novinarske upite povjerenica Medović je istaknula kako čeka pismenu potvrdu resornog Ministarstva o tome što napraviti nakon isteka roka od 31. ožujka dokad je na snazi postojeća Odluka o privremenom financiranju, s obzirom na činjenicu da su izbori u svibnju ove godine.
– Nakon toga će se donijeti nova Odluka o privremenom financiranju, za to imam usmenu potvrdu, a do kraja tjedna bi trebao stići i pismeni stav Ministarstva financija-  rekla je Medović.
Inače, povjernica Vlade imenovana je na sjednici Vlade jer do kraja 2016. godine nije izglasan Proračun Grada Dubrovnika za 2017. godinu, kao ni Odluka o privremenom financiranju. Sukladno Zakonu u tom slučaju dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku, a imenuje se povjerenik, odnosno povjerenica. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist