DuList IN

MEDITERANSKI SAJAM Antonijela Bonačić: ‘Najvažnije je zadovoljstvo potrošača’

MEDITERANSKI SAJAM Antonijela Bonačić: ‘Najvažnije je zadovoljstvo potrošača’

U sklopu Mediteranskog sajma, u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik, Antonijela Bonačić iz Odjela za upravljanje kvalitetom HGK danas je održala predavanje na temu ‘Važnost potrošnje hrvatskih proizvoda i usluga’. 

– Sam projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga počeo je 1997. godine, dakle traje već 20 godina. Svrha odnosno ciljevi toga jest da se potiče potrošnja hrvatskih proizvoda kako bi naš kapital ostao u državi i tako u biti s potrošačke strane potičemo gospodarstvo. S druge strane, što se tiče gospodarstvenika, njima je dana prilika da se približe potencijalnom kupcu. Ali u cijelom procesu najvažnije je zadovoljstvo potrošača – rekla je Bonačić i dodala kako se znakovima Hrvatske kvalitete ili Izvorno hrvatsko usmjerava kupce i potrošače na pronalazak takvih proizvoda i usluga koji će pridonijeti kvaliteti življenja.

U svom je predavanju istaknula kako je bitno da se svi pridržavaju jednakih pravila koji govore o kvaliteti i ističu se kao kvalitetni proizvođači odnosno pružatelji usluga.

Postoje opći kriteriji za dodjelu prava uporabe znaka među kojima se ističu prepoznatljivost (oglašavanje, promidžbeni materijali) te dostupnost jer ako ‘potrošači kupe proizvod, i ponovno ga želi kupiti, da ga mogu ponovno pronaći na policama’.

Isto tako, Bonačić je u svom predavanju naglasila kako je HGK i savjetodavno tijelo koje proizvođačima daje savjete o lakšem pristupu kupcima, ugovaranju svojih proizvoda s dobavljačima…

– Ako postoji neki nedostatak, nećemo odbiti zahtjev, već ćemo reći proizvođaču što učiniti i uputiti ga kako poboljšati proizvod i podići kvalitetu proizvoda – naglasila je predavačica i dodala kako ugovor traje tri godine s mogućnošću produživanja.

Na razini Hrvatske postoje 222 proizvoda s oznakom kvalitete. Zanimljiv podatak je kako u Hrvatskoj postoji sedam tvrtki koje već 18 godina imaju znakove Hrvatske kvalitete i Izvorno hrvatsko, a čak 15 tvrtki koje te znakove imaju deset godina.

Predavanje je održano u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Županijske komore Dubrovnik. Svima prisutnim naglasila je kako se mogu obratiti i Županijskoj komori za sva pitanja i informacije te ako žele podnijeti zahtjev za registriranje proizvoda odnosno označavanja hrvatskim znakovima kvalitete.

 

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist