Aktualno

Matušić iz Stona kratkih rukava!

Matušić iz Stona kratkih rukava!

Izbori u temeljnim ograncima Gruž i Pile-Kono bit će ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti, zaključak je maratonske sjednice Županijskog odbora HDZ-a održane u petak navečer u Stonu.

Iako se najavljivalo i očekivalo raspuštanje Gradskog ogranka HDZ-a, žustra rasprava iza zatvorenih vrata stonskog hotela Ostrea pokazala je premoć Dubravke Šuice na krajnjem jugu.
Do posljednjeg trena predsjednik županijskog odbora Frano Matušć inzistirao je i na ponavljaju izbora u Lapadu zbog, navodnog nedostavljanja poziva svim članovima tog temeljnog ogranka. Međutim, taj njegov prijedlog nije prošao kao ni zahtjevi za većim angažmanom Županijskog odbora u sam izborni proces u temeljnim ograncima.
 
Utvrđene su nepravilnosti na dvije izborne skupštine i to u TO Pile-Kono gdje su glasovale dvije maloljetne osobe, što nije u skladu s tumačenjem Statuta koje je iznio glavni tajnik stranke Branko Bačić i u TO Gruž gdje su glasove brojale osobe koje su ujedno bile i kandidati. Stoga će se izbori u tim temeljnim ograncima ponoviti, dok nisu utvrđene nepravilnosti u izborima u temeljnim ograncima Lapad, Montovjerna, Ploče iza Grada i Grad.
 
Istina, predsjednici temeljnih ogranaka na ponovljenim i svim ostalim izborima morat će listu članova s pravom glasa dostaviti Županijskom odboru sedam dana prije izborne skupštine, a izvješće o provedenim izborima uz dosadašnju obvezu dostavljanja Šuici slati i Matušiću. Međutim, sve je to skupa neznatno u odnosu na očekivanja županijskog čelništva. Očito je da struja okupljena oko Frana Matušića nema tu političku snagu kojom bi u djelo provela naum o svrgavanju Dubravke Šuice i raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a.
Nakon višesatne sjednice svi sudionici uključujući Frana Matušića, Dubravku Šuicu i glavnog tajnika Branka Bačića naglasili su kako su sve odluke donesene jednoglasno, u konstruktivnoj raspravi i demokratskom duhu.
 
 

Jedno na sjednici…
Iako je rasprava Županijskog odbora HDZ-a vođena iza zatvorenih vrata, žustra i na trenutke vrlo bučna rasprava mogla se čuti i vani pa su okupljeni novinari, koji su čekali rasplet situacije svjedočili i žestokim okršajima unutarstranačkih oponenata. Uz brojne optužbe suprotstavljenih strana, jasno se moglo čuti i sljedeće:
– Vi nemate snage raspustiti Gradski odbor, a sramotna je ova želja pogodovanja jednom kandidatu i prijedlozi koji su ravni suspenziji GO. Ovi su prijedlozi nekorektni i sramotni. Nemojte svo zlo svijeta na mene svaliti. Nije fer. Ja ne želim i neću nestati iz života Grada i života Hrvatske – čulo se iz hotela Ostrea kako na optužbe odgovara Dubravka Šuica.
– Nemojte to raditi. Dajte nam dokaze za svoje tvrdnje. Ovo je put ka nedemokratizaciji stranke – pridodao je Antun Kisić i uporno inzistirao da „optužitelji“ podastru dokaze o nepravilnostima izbora u drugim temeljnim ograncima u trenutcima dok je Matušić tražio da se ponove sve do sada održane izborne skupštine.
– Na početku smo dogovorili da ćemo svi spustiti ego, još da spustimo i vaš ego predsjedniče i donesemo zaključke – čuo se glas iza zatvorenih vrata kojim je skršena i posljednja želja Frana Matušića da se ponove izbori u Lapadu.
 
…drugo za medije
Međutim, nakon završetka sjednice koja je trajala više od četiri sata glavni tajnik Branko Bačić kazao je da je zadovoljan što su zaključci doneseni jednoglasno, konstatirane nepravilnosti i otklonjene sve neregularnosti u provedbu izbora. Istaknuo je kako je „pobijedio razum i pokazalo se da je HDZ demokratska stranka koja poštuje zakonitosti“.
Predsjednik županijskog HDZ-a Frano Matušić objasnio je da se dogovorenim nadzorom daljnjih izbora u temeljnim ograncima neće raditi o provođenju neke posebne kontrole, već će se i ŽO obavještavati o slanju materijala za skupštine i spiskovima članova koji imaju pravo glasa. I on ističe kako jednoglasna podrška prijedloga zaključaka govori da su pronašli najbolje kompromisno rješenje.
– Dubrovnik će još jednom biti primjer. Prvi smo pokrenuli izbornu proceduru i utvrđene nepravilnosti i razlike u tumačenju propisnika sada će biti primjer i drugim ograncima HDZ-a u cjeloj Hrvatskoj pa će izbori teći na legitimnoj osnovi, od temeljnih ogranaka do vrha stranke. Nema razloga da se ne ponove izbori u dva ogranka i da sve bude legalno i legitimno. Greška je utvrđena i ja ću preuzeti odgovornost, iako je provedba izbora odgovornost samih temeljnih ogranaka – izjavila je predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica.
Pojasnila je da je do propusta došlo zbog različitog tumačenja pojma mladeži i njihovog prava glasa prije napunjene 18 godine. Članak je dvojben i oni su ga tumačili drugačije od tumačenja koje je iznio glavni tajnik stranke Bačić i koje je prihvaćeno.

 
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist