Politika

MATO FRANKOVIĆ PBZ je prevario grad i prodao garažu; nema gradnje shopping centra

MATO FRANKOVIĆ PBZ je prevario grad i prodao garažu; nema gradnje shopping centra

Privredna banka Zagreb nas je prevarila – rekao je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje Dolores Lujić vezano za kupnju garaže na Ilijinoj glavici. Lujić je, naime, zanimalo kakav je trenutni status javne garaže i hoće li Grad poduzeti aktivnosti da ista postane gradsko vlasništvo.

-Kupnja garaže je općepoznato pitanje i želja koja je došla ne samo s moje strane već i od većine vijećnika u ovom i prošlom sazivu. Nažalost PBZ je poduzela određene korake u kojima je prevarila Grad Dubrovnik i prodala jedan dio svojih potraživanja, među kojima je i Garaža, fondu B2, iako sam ja kao gradonačelnik, već u prvih desetak dana mandata, razgovarao s odgovornim osobama PBZ-a, s članovima uprave i s bivšim predsjednikom uprave, i imao jasna obećanja da će garaža prvo biti ponuđena Gradu. Nažalost deset dana iza toga, u drugom razgovoru, rekli su da su Talijani odlučili to prodati fondu. Bilo, prošlo i to je to – rekao je Franković dodavši kako je kontaktirao fond nekoliko puta i iskazao interes za kupnju.

-Zna se da se pojavljuju razni drugi investitori i mi ćemo napraviti sve da budemo mi ti koji će je kupiti. Zna se u čijem je vlasništu, a kako se tamo danas vrši naplata i kako su to pravno regulirali ne znam – rekao je Franković dodavši kako su u fondu zainteresirani za prodaju. Naglasio je i kako se neće dozvoliti nadogradnja garaže, odnosno gradnja shopping centra jer je riječ o kontakntoj zoni povijesne jezgre.

-Tu se neće dozvoliti nikakva visoka gradnja jer to nije realno. Ne može tamo stršiti shopping centar – zaključio je Franković.

Vijećnik Ljubomir Nikolić (Srđ je Grad) postavio je pitanja vezana za loše vođenje grada, a sve vezano za sporove kojima Grad gubi znatna sredstva. Spomenuo se tako bivšeg ravnatelja DSO-a Pera Šiše, budući da je Grad izgubio spor s njim, a najnoviji je slučaj davanja u najam prostora koji nije u gradskom vlasništvu.

-Neka se utvrdi pojedinačna odgovornost ljudi koji su grad svojim postupcima doveli u tu situaciju – govorio je Nikolić.

Gradonačelnik je rekao kako će u sporu vezanom za prostor kipara Biočine Grad izgubiti nešto više od milijun kuna, a samo na spor s Perom Šišom Grad će izgubiti 1,4 milijuna kuna.

-Napravit ćemo presjek najvećih financijskih sporova koje ima grad, tako da vidite razlog zbog čega se grad sudio, iako je imao jasno pravno mišljenje da će spor završiti u krivom smjeru. Većina ih je napravljena u posljednje tri, četiri godine. Puno toga nas čeka i u ovoj godini. Gubimo sporove i na stare stvari od ’90-ih godina. Primjer za to su i dva milijuna kuna za zemljište na Belvedereu. Bit će toga još kroz ovu godinu – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist