Politika

MATKO BUPIĆ “Vlahušić neće odraditi mandat do kraja”

MATKO BUPIĆ “Vlahušić neće odraditi mandat do kraja”

Matko Bupić već više od godinu dana jedan je od aktivnijih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Iako na prošlogodišnjim lokalnim izborima za gradonačelnika nije ušao u drugi krug, kao predsjednik Kluba vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada često istupa za govornicom. U razgovoru za DuList govori o trenutnom stanju u stranci, problemima sa županijskom podružnicom, novim odnosima u Gradskom vijeću, ali i odgovara čime se najviše razočarao otkad je aktivno u politici.

Najprije Vas moramo pitati za komentar trenutnih zbivanja u središnjici Vaše stranke. Kako se čini, sve je krenulo ‘nizbrdo’ nakon izbora za Europski parlament.

Problemi su počeli objavom rezultata izbora za Europski parlament. Osobno bih bio najsretniji da uopće nismo izašli na te izbore, što sam čak i stidljivo predlagao. Držim da je naše sudjelovanje u radu EP čista šminka bez prave koristi za Hrvatsku ili stranku. Ipak, većina u vrhu stranke je mislila da moramo biti kao ostali. Očekivanja su bila umjerena, jedan ili dva zastupnika, ali izlaznost i druge okolnosti dovele su do totalnog neuspjeha. Laburisti kao mala stranka bila je prepoznatljiva po Lesaru pa je njegovim odlaskom došlo do pomutnje, što je oslabilo stranku. Došlo je do konfrontacija u velikom broju ogranaka i podružnica, istupanja velikog broja članova, a tome je kumovao i pokušaj Branka Vukšića da ideološki stranku ‘oboji’ lijevo pa čak i ekstremno lijevo. Ja prvi, kao i velik broj članova nismo ušli u stranku zbog ljevičarenja, jer nismo ljevičari. S ljudima s kojima nisam dijelio ideološki svjetonazor izvrsno sam se slagao, poštivali smo se i zalagali za rješavanje životnih problema ljudi. Ovo što se događa je očekivano. Vukšić bi htio preuzeti stranku, ali nema podršku među članovima. Zato me raduje kako v.d. predsjednica Nansi Tireli postupa i što ima većinu u predsjedništvu.

Još od ranije, posebno u zadnjih godinu dana, zna se za loš odnos dubrovačkog ogranka i županijske podružnice. U čemu je problem?

Županijska organizacija se može poistovjetiti s jednom osobom – predsjednikom Ivanom Nikolićem, s kojim su suradnja i dogovor nemogući. Ne uklapa se u naš način rada, kao da smo dva svijeta. Očekivali smo da će se problem riješiti uz pomoć središnjice, ali Zagreb je zapao u svoje probleme pa se to prolongira. Sjetimo se istupa gradskog vijećnika Mara Kristića nakon izglasavanja UPU golfa na Srđu, kada je neke kolege iz Vijeća nazvao izdajnicima, a sada i oni koji su glasali za UPU bježe od toga i tzv. ‘dogovora’. Nikolić nas je tada išao demantirati što je bio jasan pokazatelj njegovog nerazumijevanja politike i problema u Gradu, ali i internih odnosa u stranci koji su se do danas i dodatno pogoršali.

Kakvo je stanje u dubrovačkim Laburistima, a kakav odnos snaga u Gradskom vijeću te čime je kao političar najviše razočaran čitajte u tiskanom broju DuLista, koji je od srijede u prodaji.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist