Kultura

MATICA PREDSTAVILA DNEVNIK Velik doprinos ‘čitanju’ Medovićevih djela

MATICA PREDSTAVILA DNEVNIK Velik doprinos 'čitanju' Medovićevih djela

Novootkriveni dnevnik Mata Celestina Medovića i neobjavljena monografija don Nedjeljka Subotića predstavljeni su javnosti u četvrtak navečer u Samostanu sv. Klare.

– Predstavljamo materijal koji je dugo vremena bio u ladicama, a iz prve nam ruke govori o djelu čovjeka koji je postao ‘res communis’ hrvatske likovne umjetnosti – rekao je Antun Karaman, dok je akademik Luko Paljetak materijal ocijenio ‘dragocjenim’.

Riječ je o Medovićevim vlastoručnim autobiografskim zapisima podijeljenima u dvije bilježnice u nekoliko poglavlja na 133 stranice u kojima autor sažeto, staloženo i mirno opisuje svoj životni put i dojmove o određenim događajima u životu. Prateći zbivanja iz dnevnika Karaman i Paljetak naveli su značajnija zbivanja iz Medovićeva života.

– Medović je bio vrlo razbarušen čovjek, a tako je i pisao – rekao je Paljetak, dok je Karaman istaknuo autorovu jezgrovitost i čvrstoću izraza, kojom se vrlo staloženo opisuju brojni detalji.

Govoreći o monografiji ‘Mato Celestin Medović – Majstor s našeg mora’ don Nedjeljka Subotića kao o ‘darovnici koju smo dobili, a nismo platili’, akademik Paljetak izrazio je zahvalnost Irenki Fischer-Palković, koja je tekst i korespondenciju darovala.

– Medović je na svojoj samrti izričito tražio da se njegove dvije bilježnice predaju don Nedjeljku Subotiću. Subotićeva prva monografija najprije je bila odbijena za tiskanje, a kasnije i ukradena, pa je Subotić temeljem bilješki napisao drugu, novu monografiju, dovršenu 1941. godine. Ipak ni ta monografija, u šest poglavlja, nije tiskana zahvaljujući ratnom vihoru, pa je rukopis dospio u ruke Subotićeve nećakinje Darinke Fischer – istaknuo je Paljetak.

– Dodatna vrijednost monografije nije samo Subotićev stav prema Medovićevom slikarstvu, nego i dodaci u kojima citira izvode iz njegovih izgubljenih pisama i time potkrepljuje svoje tvrdnje – dodao je Paljetak.

– Otkupljeni materijal i poticajna pisma podgrijavaju ideju da se u Kuni Pelješkoj organizira spomen galerija Matu Celestinu Medoviću, koja bi bila doprinos kulturi Pelješca, županije pa i šire – rekao je Karaman.

– Nadam se da ćemo uz vašu pomoć, veliko srce i još veći takujin objaviti ove bilježnice i monografiju, barem sljedeće godine, jer to nam je dužnost i obveza prema velikom slikaru. Materijal će ostati nepoznat i ‘mrtav’ ako ne ugleda u knjižnom obliku svjetlo svijeta. Ovi zapisi bit će sjajan doprinos ‘čitanju’ Medovićevih slika – kazao je na kraju promocije akademik Paljetak.

Promocija je održana u organizaciji ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i KUD-a ‘Mato Celestin Medović’ iz Kune Pelješke.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist