Kultura

MATICA ISELJENIKA Predstavljene knjige Antice Branke Bavčević

MATICA ISELJENIKA Predstavljene knjige Antice Branke Bavčević

U prostorijama dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika danas točno u podne predstavljene su dvije knjige Antice Branke Bavčević „Anitin rašički tanac“ i „Franka je izašla van, na kišu“.

– Bavčević je porijeklom iz Račišća na otoku Korčuli. Dio svog ranog djetinjstva provela je i u Dubrovniku, a nakon udaje seli u Francusku, gdje rađa dvoje djece. Potom se nakratko vraća u domovinu, u Split, pa ponovno u Pariz gdje živi i stvara, bavi se književnošću i pisanjem – rekla je uvodno o autorici voditeljica dubrovačke podružnice HMI Maja Mozara.

– Jedna knjiga je prva autobiografija malog mjesta Račišća, i s njom sam iza sebe htjela ostaviti nešto vrijednije od novca. Kako bi naša unučad razumjela kakva je bila naša mladost i da se ne boje sutrašnjice i zasukaju rukave. Ova mala knjiga dotakla je mnoga srca. Pročitajte knjigu, posebno mladi, koji moraju shvatiti da dijete ne može bez majke i oca – kazala je autorica knjiga Antica Branka Bavčević.

– Druga moja knjiga opisuje život u Francuskoj, u Parizu. Mukotrpan život u tuđini. Bježali smo politički, odlazili trbuhom za kruhom. Svak na svoj način. I nisam htjela poći s ovog svijeta dok ne kažem kakav je to život. Željela sam pokazati svima da drže do svoje djece i da shvate kako se i ovdje može puno učiniti – dodala je Bavčević.

– Obje knjige su moja poruka. Kao svaka Račiška sam glasna, ali bih još više kliknula. Borite se, borimo se! S našom djecom, podržimo ih i idimo naprijed jer ovo je naša i najbolja država, ovo je Amerika – rekla je Bavčević.

– Ne znam jesam li, pišući ove knjige, uspjela nešto dokazati. Jesam li uspjela dati neku poruku, opisati nostalgiju puta u inozemstvo. Ali uporna sam da još idem dalje, pišem i zapažem – zaključila je Antica Branka Bavčević.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist