Kultura

MATICA ISELJENIKA Otvorena izložba Branimira Bartulovića

MATICA ISELJENIKA Otvorena izložba Branimira Bartulovića

U galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik danas je otvorena izložba slika “Na mojim obalama” bosanskohercegovačkog slikara Branimira Bartulovića.

– Branimir Bartulović rođen je 1955. godine u Blatu na Cetini. Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu diplomirao je u klasi profesora Ante Kajinića, gdje je i magistrirao 2005. godine na poslijediplomskom studiju Ars sacra. Radi kao izvanredni profesor na ALU na Širokom Brijegu. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi. Sudjelovao je u radu mnogih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Objavio je tri zbirke pjesama. O njegovom je radu 2005. godine objavljena monografija autora Stanka Špoljarića – rekla je uvodno o autoru voditeljica podružnice HMI Maja Mozara.

– Kao što i sami naziv sugerira, ciklus slika Na mojim obalama Branimira Bartulovića po svemu je intimna priča. Mir kojim odišu rezultat je velikih polja čiste zemljane game, suncem oparene zemlje u oteščalom poznom ljetu – kazao je tom prigodom o autoru povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

– Dalmatinski je zavičaj uvjetovao Branimira Bartulovića prema njegovom tematiziranju, njegova želja za ostvarenjem pejzaža koji ga okružuje na platnu nije naučena nego naslijeđena, usađena i ukliještena između glave i ruke, te svaki njegov potez u sebi sadrži taj isti dalmatinski krš čak i kada ga ne slika, kada on sam nije tema – dodao je Ivanović.

Sam autor istaknuo je kako je ovo njegovo prvo samostalno predstavljanje u Gradu.

– Još 1995. godine sam bio u konavoskim brdima pa sam znao svakodnevno navraćati do Grada. Možda su baš tu i počeli neki znakovi ovog ciklusa, dobio sam veći poticaj za stvaranje – rekao je Bartulović.

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist