Kultura

MATICA HRVATSKA Predstavljena slikovnica o Jaketi Palmotiću

MATICA HRVATSKA Predstavljena slikovnica o Jaketi Palmotiću

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je slikovnicu ‘Jaketa Palmotić Dionorić: dubrovački poklisar’ u ponedjeljak 26. rujna u klaustru Franjevačkog samostana Male braće.

-Riječ je o trinaestoj slikovnici u izdanju Matičine biblioteke ‘Cvijeta’, koja je još davnih godina posvećena djeci, a zamišljena da se kroz nju na svjetlo dana predstave zanimljivi protagonisti dubrovačke povijesti. Jedan od takvih osoba je svakako i dubrovački poklisar Jaketa Palmotić Dionorić, kojem je autorica Stojan prethodno posvetila cijelu knjigu. Ovog puta odlučila se za slikovnicu, koja ipak nije isključivo namijenjena djeci – istaknula je na početku tajnica dubrovačke Matice dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

Slikovnica se bavi dramatičnim Palmotićevim poslanstvom na osmanski dvor 1667. godine, neposredno nakon Velike Trešnje. Tim poslanstvom Palmotić je uspio riješiti duboku političku krizu između Dubrovnika i Osmanskog carstva te vjerojatno osigurati sam opstanak Grada.

-Posljednje što bi se očekivalo da iz predloška za film katastrofe nastane ovakva slikovnica. Pa ipak, unatoč krajnje neuobičajenoj temi, Stojan i Lošić stvorile su iznimno djelo. Stojan je učinila iznimno mnogo da Palmotića vrati u prvi plan – kazao je tom prilikom dr. sc. Lovro Kunčević.

-Dubravka Lošić zaslužna je za mnogo više od tek ilustracija u knjizi. Prije svega na dizajnu koji izražava njen prepoznatljiv rukopis, a vidljiv je već na naslovnici, kao i na visoko stiliziranom tekstu i sugestivnim ilustracijama koje nisu tek dopuna teksta – rekao je Kunčević o doprinosu ilustratorice.

-Ova slikovnica, utemeljena na povijesnim činjenicama, trebala bi predstavljati model kako se uopće odnositi prema dubrovačkoj baštini i naslijeđu, a mislim da bi i gospar Jaketa s njom bio zadovoljan – zaključio je Kunčević.

-Znala sam da u ilustraciji neće biti riječ o opisivanju već o izvlačenju iz povijesti crteža na razini simbola. Grebala sam i izgrebavala likove i situacije – izjavila je autorica ilustracija i dizajnerica omota akademska slikarica Dubravka Lošić.

-Svojom tekstualnom i slikovnom naracijom ova slikovnica priča priču. Ne samo biografiju i putopis, već pripovijeda o iznimnim događajima naše povijesti. Osim toga, u današnjem vremenu ideologije prava ova slikovnica govori o dužnosti i službi koja se mogla i trebala obaviti samo na jedan način, izvrsno. Neprilično je da u našoj maloj naciji nedovoljno poznajemo naše nacionalne junake – rekla je autorica slikovnice dr. sc. Slavica Stojan.

Dijelove iz knjige, koja je izdana uz pomoć DPDS-a, čitao je autoričin unuk Josip.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist