Kultura

MATICA HRVATSKA Predstavljena dva broja časopisa ‘Dubrovnik’

MATICA HRVATSKA Predstavljena dva broja časopisa 'Dubrovnik'

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je časopis za književnost i znanost ‘Dubrovnik’ br. 4/2015. i br. 1/2016. u ponedjeljak, 9. svibnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Izdanje broj 4. za 2015. godinu, posvećeno 150. obljetnici rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića, predstavio je Antun Česko, nazvavši ga ‘iznimno vrijednim i dragocjenim’. Kranjčeviću je posvećen prvi tematski blok, a o njemu pišu Antun Česko, Daniel Miščin, Tatjana Stupin i Ileana Grazio.

-Nema zapreke za kanonizaciju našeg velikana – zaključio je Česko. Iz rubrike Baštine izdvojio je rad Slavice Stojan o živim likovima Držićevih djela iz kaznenog zakonika Dubrovačke Republike, posebno pučanke i prodavačice Đivane Milašice, koja se često spominje kao tužena, ali i kao svjedokinja. Katja Bakija piše o liku Orsata Pozze, tj. Meda Pucića, dubrovačkog vlastelina i pripadnika ilirizma, koji je bio društveno politički aktivan na ujedinjenju svih hrvatskih zemalja. Antun Baće i Ivan Viđen pišu pak o Vili Čingriji na Boninovu, o sudbini kuće i njezina vlasnika Melka Čingrije. Mirjana Moldovan donosi likovne priloge o posebnoj etnografskoj građi pulena i nakita na obje obale Jadrana.

U rubrici ogleda Igor Zidić piše o likovnom i leksičkom u djelima Anabel Zanze, Marin Ivanović i Antun Karaman opisuju dvadeset i pet godina Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, dok Antun Nodilo nastavlja sa svojim filozofskim djelom ‘Corruptio historiae artis’. Ovo izdanje ‘Dubrovnika’ donosi i poeziju Jakše Fiamenga, Mire Muhoberac, Stijepa Mijovića Kočana te Silvije Stipčević, dramu Annibale Ruccello, prozu Mila Valenta i Bruna Proface, prvi dio kronike Davora Mojaša ‘Talija u Gradu’ te osam osvrta.

Prvi broj ‘Dubrovnika’ za 2016. godinu posvećen je tematski 1700. godina Svetog Vlaha, a predstavili su ga Vinicije B. Lupis, Slavica Stojan i Davor Mojaš. Tako Lupis otvara broj s programatskim tekstom o kultu svetog Vlaha i identitetu Dubrovnika u europskom i svjetskom kontekstu, a osim Lupisa, o Svetom Vlahu pisali su i Božo Vodopija te Ivan Viđen.

U rubrici baština, koju je predstavila Slavica Stojan, uvršteni su radovi Dubravke Brezak-Stamać o Mavru Vetranoviću, Irene Bratičević o nepoznatim pjesmama Anice Bošković te Lade Čale Feldman o liku Omakale iz Držićevog djela ‘Grižula’.

Prvi broj za 2016. godinu donosi i prozu dubrovačkog književnika Rade Jarka te poeziju Poljaka Czeslawa Milosza, Petre Jelače i Ivane Lovrić Jović, kao i dramska djela Reinharda Goeringa i Mirjane Vujanić, o kojima je sažeto govorio Davor Mojaš. Broj donosi i kronike Mire Muhoberac, Vesne Muhoberac te Davorina Vujčića, kao i osvrte Luka Paljetka, Stijepa Mijovića Kočana, Antuna Nodila, Davora Mojaša, Borisa Njavra, Maje Milošević i Josipa Lisca.

Inače, u ovom broju tradicionalno je uvršteno i izvješće o radu i poslovanju zaklade ‘Blaga djela’ za 2015. godinu.

Promociju su svojim nastupom uveličali Patricia i Nena Ćorak, Nina Zvone, Antun Milinković i Adna Omerčahić.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist