Kultura

Matica hrvatska predstavila novi „Dubrovnik“

Matica hrvatska predstavila novi „Dubrovnik“

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u četvrtak navečer u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad četvrto izdanje časopisa „Dubrovnik“ za 2014. godinu.

Vinicije B. Lupis iz rubrike studija predstavio je svoj rad o armenskim zlatarskim temama, odnosno pokušaju rekonstrukcije jednog izgubljenog fenomena periferijske umjetnosti.

– Armenska povijest umjetnosti uistinu je složen kulturni fenomen u svjetskoj povijesti umjetnosti jer se gotovo zadnjih tisuću godina može govoriti o umjetnosti dijaspore, izvan središnjeg nacionalnog prostora – istaknuo je Lupis. Ujedno je predstavio i studiju Anite Zelić Tomaš o kanonizaciji u svjetskoj i hrvatskoj književnosti, odnosno kanoniziranja hrvatske književnosti u djelima likovnih umjetnika Bukovčeve epohe.

Iz rubrike o baštini Nikša Violić osvrnuo se na svoj tekst o ljetnikovcima na području Gruža i Lapada, istaknuvši kako je riječ o nastavku osvrta na dubrovačke ljetnikovcima.
– Rad je zamišljen kao povijesna šetnja Gružem i Lapadom – rekao je Violić.

Akademik Luko Paljetak je iz rubrike o drami istaknuo djelo „Balada o bečkom šniclu“ Georgea Taborija, mađarskog Židova, koji se u Hollywoodu proslavio pisanjem scenarija i režiranjem filmova. Iz rubrike o prozi Paljetak je istaknuo djela austrijskog pisca Ericha Freida te Korčulanina Josipa Meštrovića, a iz rubrike o poeziji djela Vesne Aralice i Miroslava Pelikana.

O studiji Mirjane Malovan „Dubrovački trgovci Radulovići u Apuliji“ govorili su Vinicije B. Lupis i Jelena Obradović Mojaš.
– Autorica prati fascinantan životni put prvog poznatog člana obitelji, Frana Marinova, trgovca, brodovlasnika i kapetana koji je vješto osigurao prestiž i autoritet te vrlo plodonosno umrežio pomorske veze s Napuljskim Kraljevstvom – kazala je Obradović Mojaš.

Antun Česko predstavio je prilog namijenjen ogledima, i to Slavice Stojan o Paljetkovom prijevodu Shakespeareove drame ‘Romeo i Giulietta’, ali i Ivana Pederina, Josipa Lisca, Đura Maračića, Fabijana Lovrića te svoj ogled na poeziju dubrovačkog slikara Josipa Škerlja.

U četvrtom izdanju časopisa „Dubrovnik“ za 2014. godinu još se mogu naći tri osvrta Luka Paljetka na djela Feđe Šehovića, Marine Vukašin Nodilo i Mara Jovića, kao i osvrti Gradimira Gojera, Josipa Lisca, Slavice Stojan, Borisa Njavra, Dina Hajdarevića te Antuna Nodila.

Promociju su svojom izvedbom uveličali Sebastijan Vukosavić i mladi gitarist Lovro Barišić.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist