Kultura

Matica hrvatska predstavila knjigu ‘Abrahamova žrtva’

Matica hrvatska predstavila knjigu 'Abrahamova žrtva'

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u utorak 18. kolovoza knjigu ‘Abrahamova žrtva’ Viktorie Franić Tomić i Slobodana Prosperova Novaka u Dvorani Ivana Pavla II. u Samostanu sv. Klare.

Riječ je o prvoj komparatističkoj studiji objavljenoj u Hrvatskoj koja u obradi teme Abrahamove žrtve integrira sve poznate hrvatske književne adaptacije i njezine odjeke u svjetskom kontekstu.

Pozdravivši uvodno sve nazočne, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Vesna Čučić istaknula je kako je knjiga upravo objavljena u središnjici Matice hrvatske, a ovo je njena prva promocija. Također, navela je bogate biografije dvoje autora, dijelom vezanih i za Dubrovnik.

Koautorica knjige Viktoria Franić Tomić kazala je kako svrha studije otvoriti pitanja, a ne zatvoriti te da ‘postane svjetiljkom mukotrpnoj stoljetnoj težnji za novim spoznajama’.

– Knjiga je fiksirala zastrašujuću mitsku fabulaciju koja se nalazi u temeljima sve tri monoteističke religije. Mit ima akumulacijsku moć da usiše sva znanja. Upravo zato što smo se usudili rastvoriti mitsko, dogodilo se da je ova knjiga aktualna, jer se i ovih dana dalo čuti kako treba ‘racionalizirati vjeru’, što je paradoksalan iskaz koji ne može objasniti, a najmanje razriješiti tragedije koje se na svjetskoj pozornici svakodnevno odvijaju – istaknula je Franić Tomić.

– Knjiga se dotiče problema koji je uzrok netolerancije prema drugom i različitom, a to je u zapadnoeuropskoj tradiciji trenutak kad se iz sakralnog prometnuo u profano, a mitsko u historijsko – rekla je Franić Tomić.
Koautor knjige Slobodan Prosperov Novak podsjetio je na sve verzije djela ‘Abrahamova žrtva’ koje su nastale baš u Dubrovniku.

– Trudili smo se napisati komparatističku studiju koja daje prilog i svjetskoj i hrvatskoj književnosti i dokazuje ‘svjetskost’ hrvatske književnosti i ovog grada. U knjizi se spominju brojni svjetski pisci i njihova djela. U knjizi se raspravljaju i drugi renesansni pisci koji su po našem mišljenju poslije Mavra Vetranovića napisali drame u kojima se javlja lik Sare, a posebno smo ponosni što smo uvrstili u ovaj kontekst Kafku i Prousta – izjavio je Novak.

Povjesničar umjetnosti Igor Zidić rekao je kako je riječ o zahtjevnoj i eruditskoj knjizi, koja ‘nije lak zalogaj onome tko se primi posla čitanja, ali je nagrada velika’.

– Knjiga daje mitski siže u funkciji višestoljetnog moralnog, estetskog, književnog i likovnog motivatora. Knjiga će mnogima otvoriti oči za temu mita o Abrahamu, a napisala su je dva zaista vrhunska komparatista. Da biste napisali ovakvu knjigu morate poznavati Bibliju, povijest, književne i likovne stilove i epohe, moralni nauk, kao i cijeli niz jezika. Riječ je o primjernom djelu kakvog o našoj kritičkoj knjižvnosti do danas nismo imali – istaknuo je Zidić.

Promociju su svojim nastupom uveličali dramski umjetnici Milka Podrug Kokotović i Maro Martinović.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist