Kultura

Matica hrvatska predstavila film „Stella maris južnih otoka“

Matica hrvatska predstavila film „Stella maris južnih otoka“

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku održao je u srijedu, 27. kolovoza projekciju dokumentarnog filma pod nazivom „Stella maris južnih otoka“ nakladnika Udruge Prosoli – Sveta glazba i Real grupe u dvorani Ivana Pavla II. u Samostanu sv. Klare.

Prije samog prikazivanja filma prisutnima se u ime dubrovačkog ogranka Matice hrvatske obratila Slavica Stojan, objasnivši ukratko značenje mariologije, posebno u kontekstu hrvatske kulture.

– Mariologija je dio bogoslovne znanosti koja je posvećena životu Blažene Djevice Marije i radovima o njoj. Prvi put se spominje prvih godina 17. stoljeća u Španjolskoj, ali mi u to vrijeme već imamo čuvenog mariologa Bartola Kašića, koji je svoje najzrelije godine proveo u Dubrovniku – rekla je Stojan.

Nabrojala je brojna Marijina svetišta na dubrovačkom području, od Katedrale, Gospe od Karmena i Gospe od Milosrđa do nekoliko crkvi Gospe od Nuncijate, Gospe od Snijega u Cavtatu, Gospe od Anđela u Slanom, Male Gospe u Zatonu, Velike Gospe u Vrbici, Gospe od Šunja, Gospe od vodica na Petrovu selu, crkve Uzašašća Marijina u Rožatu i mnoge druge.

– Ovaj film o Mariji zvijezdi mora donosi brojna Gospina svetišta s Korčule, Pelješca i Mljeta. Sažimlje vjekovitu postojanu vezu hrvatskog naroda sa svetom Marijom. Umjetnički je relevantan i moćan poticaj za sve nas da taj odnos pun oduševljenja ispunjen čistom emocijom, radošću i toplinom održavamo i dalje. Da ga ne krijemo ni od koga. Potiče nas da ga s ponosom pokazujemo svima koji nas posjećuju, sa željom da upoznaju našu povijest i sadašnjost te da u tu vezu utkamo i našu budućnost – rekla je o filmu Stojan.

Scenaristica i redateljica filma Hrvojka Mihanović-Salopek voditeljica je projekta „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“, u sklopu kojeg je snimljena serija filmova mariološke tematike, a ovaj je osmi po redu.

– Vrlo nam je teško. Kriza je, film je strahovito skup i teško bismo opstali da nema biskupija. Skupili smo ekipu koja radi s puno ljubavi, jer film ‘proguta’ novac i svaki put smo na rubu bankrota, ali ipak uspijemo ići dalje – rekla je Mihanović-Salopek, dodavši kako projekt cilja obuhvatiti sve hrvatske biskupije, ali i hrvatsku mariološku baštinu BiH te Kotora.

– Filmovi su nastali na poticaj pokojnog Pavla Melade, predsjednika Međunarodne mariološke akademije u Rimu. Film je kao medij dostupan širokim krugovima ljudi, dostupan i drugim narodima, pa se njim može lakše predstaviti presjek baštine – dodala je Mihanović-Salopek.

– Film je multidisciplinaran. Objedinjuje crkvenu povijest, povijest književnosti, umjetnosti, glazbe, etnologije. Rađen je antologijski pregled, ali ističemo i neke manje poznate autore. Ne možemo obuhvatiti sve i uvijek biramo udarna razdoblja – kazala je Mihanović-Salopek.

Producent filma i ujedno direktor izdavačke kuće „Udruga Prosoli – Sveta glazba“ Alojzije Prosoli kazao je kako je Gospa ‘sveopća zagovornica i pomoćnica kršćana’.

– Kao takva Gospa je prisutna u prošlosti i sadašnjosti hrvatskog naroda, u kulturi, znanosti. Prije svega je u srcima svog ljubljenog naroda koji je za pomoć moli i zaziva – rekao je Prosoli.

Prisutne je prigodnim riječima u ime biskupa dubrovačkog msgr. Mate Uzinića pozdravio i don Ivica Pervan.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist