DuList IN

Maslinovo ulje Frana Miloša zlatno u New Yorku!

Maslinovo ulje Frana Miloša zlatno u New Yorku!

Drugu godinu zaredom ekstra djevičansko maslinovo ulje Frana Miloša osvojilo je zlato na globalno vodećem događanju ove vrste, Međunarodnom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku (New York International Olive Oil Competition).

Uljar i jedan od vodećih dalmatinskih vinara, Miloš se na se način svrstao u skupinu koja iz godine u godinu prima vrhunska priznanja, dokazujući kvalitetu i značaj proizvoda pelješkog podneblja u svjetskim okvirima.

Podsjetimo, Miloš je zlatnu medalju za maslinovo ulje na istom natjecanju osvojio i prošle godine. Ovog je puta nagrada i značajnija. Ona je, naime, dodijeljena u kategoriji «robusnih» ulja sjeverne hemisfere, čime je Miloš dokazao vrijednost podneblja i za ulja tog aromatskog profila – s naglašenom svježinom i složenošću.

Miloševo ulje priznanje je osvojilo u konkurenciji 651 uzorka iz 25 zemalja. Od ukupnog broja pristiglih uzoraka, odličja su dodijeljena za njih 254 – manje od polovice. Sva kušanja bila su provedena na slijepo. Voditelji ocjenjivačkog panela bili su Dr. Antonio G. Lauro, savjetnik za maslinova ulja; Fabienne Roux, direktorica Francuske škole kušanja maslinovih ulja; te Paul Vossen, savjetnik Kalifornijskog sveučilišta.

Ulje Frane Miloša, inače mješavinu sorti, panel je opisao riječima:
– Arome zelenog i egzotičnog voća, zelene trave, začina, cvijeća i rajčica. U ustima je puno voćno, slatko, gorko, srednje oštro i s elementima crvenog papra, badema, banane te iznimne harmonije, visoke složenosti i trajnosti.

Obitelj Miloš berbu maslina radi ručno iz stoljetnih maslenika na Pelješcu, u općini Ston, nedaleko njihovih vinograda. Iako je obitelj primarno usmjerena na proizvodnju vina, maslinarstvo je njihova komplementarna aktivnost u nastojanju da se na najbolji način izrazi pelješko podneblje u stvaranju dalmatinskog proizvoda visoke kvalitete. Ulje se proizvodi hladnim prešanjem, što mu daje svježe i voćne arome obogaćene aromama zelene makije. Proizvodnja je ograničena i usmjerena, prije svega, na – kvalitetu.

– Izuzetno smo ponosi što zlato osvajamo drugu godinu zaredom jer to znači da smo iz godine u godinu spremni proizvesti kvalitetan i relevantan proizvod. No, ono što je možda i bitnije je činjenica kako smo zlato osvojili u kategoriji robusnih ulja, što dokazuje pogodnost ovog južnog podneblja za ulja naglašene svježine i elegancije – ocijenio je Frano Miloš.

Najbolja svjetska maslinova ulja objavio je na konferenciji za medije u New Yorku (u International Culinary Center Theatre) Curtis Cord, predsjednik ocjenjivanja. Najviše nagrada dodijeljeno je uljima iz Italije i Španjolske. Ove su zemlje, zajedno s Grčkom, imale i najveći broj prijavljenih uzoraka.

Osim kao potvrda kvalitete, korist za sudjelovanje u natjecanju proizlazi i iz pozornosti nagrađenih ulja u vodećim američkim i svjetskim medijima. Dodatno, u sklopu posebnog programa, organizatori natjecanja spajaju proizvođače s distributerima, čime se olakšava ulaz proizvoda na tržište SAD-a.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist