Politika

MARO KRISTIĆ ‘Ispadi pojedinaca bacaju sjenu na veliku većinu civiliziranih prijatelja životinja’

MARO KRISTIĆ 'Ispadi pojedinaca bacaju sjenu na veliku većinu civiliziranih prijatelja životinja'

Gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić uputio je priopćenje za medije na temu izgradnje azila za životinje, a koje prenosimo u cijelosti.

‘Potaknut komentarima na društvenim mrežama kojima se izražava nezadovoljstvo zbog uvjeta u kojima djeluje sklonište za životinje na Žarkovici i zbog stalnog odgađanja izgradnje azila za životinje, a u kojima se na na vrlo grub i osoban način spominje gradonačelnik Franković, ali i ostali gradski vijećnici, slobodan sam iznijeti osobno viđenje situacije.

Nikako mi nije namjera glumiti glasnogovornika ove gradske uprave jer se i sam kao dugogodišnji gradski vijećnik smatram odgovornim zbog toga što ovaj problem do sada nije riješen. Još manje želim upirati prstom u jednu ili drugu stranu i tražiti krivca u njima, jer mislim da krivac nije nitko od trenutno naizgled sukobljenih strana. Smatram se dosta upućenim u ovaj problem i znam koliki su nadljudski napori i neopisiva ljubav prema životinjama potrebni za raditi u tim uvjetima na Žarkovici.

Grad Dubrovnik mora biti vječno zahvalan sestrama Sambrailo i svim volonterima koji godinama rade u neljudskim uvjetima i upravo zbog njih grad je siguran od hordi bijesnih i bolesnih životinja koje su prije samo nekoliko godina bez kontrole lutale gradskim ulicama.

Osobno sam u nekoliko navrata kao bivši zastupnik u Hrvatskom Saboru pomagao spriječiti deložaciju pasa sa Žarkovice i njihovo odvođenje u neizvjesnost, o čemu može svjedočiti gđa Anica Sambrailo koja je jednom prilikom sa mnom posjetila Ministarstvo. Na današnji dan prije dvije godine se ispred gradske vijećnice održao prosvjed prijatelja životinja i da smatram da je to potrebno i primjereno situaciji i da smatram da gradska uprava ima loše namjere prema napuštenim životinjama prvi bih pozvao građane na novi prosvjed.

Kao osoba koju je gradonačelnik predložio kao koordinatora aktivnosti između Grada i Društva dobro sam upućen u sve ono što radi ova gradska uprava kako bi jednom zauvijek riješila ovaj civilizacijski problem i nitko me ne može uvjeriti da tu ne postoje dobre namjere. Da sam osjetio da u toj priči ima itimalo skrivenih namjera, već odavno bih digao pobunu i bio prvi koji bi ga osudio. Jedina greška nove gradske uprave je ta što je obećala hitno rješavanje pitanja gradnje azila za životinje jer su mislili da su dovoljne dobre namjere.

Nažalost, danas svjedočimo da su mnogi prijatelji životinja to samo deklarativno, a da malo tko želi azil u svojoj blizini. Tako su i propali dosadašnji napori oko pronalaženja zemljišta jer za kupnju zemljišta treba postojati volja druge strane da zemljište proda. Kao kandidat za gradonačelnika uživao sam potporu dijela ljubitelja životinja, a jedan veći dio njih potporu je dao sadašnjem gradonačelniku Frankoviću.

Osobno sam primio i donaciju u visini od 2000 EUR-a od Network for Animals za svoju kampanju. Obvezao sam se da ću sve napraviti da se azil napravi i to je isto napravio i gradonačelnik.

Odnosi Društva i Grada trebaju biti partnerski jer jedno bez drugoga ne mogu, a postoji način za iznijeti nezadovoljstvo, a to svakako nije vrijeđanje na osobnoj razini na društvenim mrežama.

Takvi ispadi pojedinaca bacaju sjenu na veliku većinu civiliziranih prijatelja životinja koji bi se od ovakvog načina komunikacije sigurno ogradili.

Grad i Društvo su u ovom kratkom vremenu u kojem je na čelu Grada nova uprava normalizirali odnose. Grad je podmirio određene zaostale troškove, osigurao primjerenu hranu životinjama i kupio nove kućice za životinje te osigurao sredstva za popravak ograde. Siguran sam da će Grad pomoći i u financiranju radnika-volontera na Žarkovici. Gradnja azila nije započeta isključivo zato jer još uvijek nije riješeno pitanje zemljišta na kojem će se azil graditi, ali sam uvjeren da će se i to uskoro riješiti.

Svjestan kako su brojni prijatelji životinja siti obećanja o izgradnji azila, ali uvjeren kako će se azil vrlo skoro početi graditi, pozivam sve na civilizirani i konstruktivni dijalog te svima želim sretne i blagoslovljene predstojeće blagdane.

Gradski vijećnik
Maro Kristić’

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist