Zanimljivosti

MARKO I ANDRIJA S ‘MONSTRUOZNIM’ ULOVOM Koje su šanse da ulovite ovoliku žutugu?

MARKO I ANDRIJA S 'MONSTRUOZNIM' ULOVOM Koje su šanse da ulovite ovoliku žutugu?

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo, piše Ivica Trojanović na svom Facebook profilu uz nevjerojatnu galeriju slika!

Naime, nastavlja dalje, na dubini od oko 160 m u njihovu povlačnu mrežu – koču uletila je trofejna ribetina žutuga dračorepka ili šiba čavlara (Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki (Dasyatidae).

Poznata je još pod raznim imenima – npr. viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj ili talijanski ‘Mattana’, itd. Dužine je do 4 metra, obično oko 1, 1,3 metara, te širine tjelesne ploče do 2,1 metara, težine do 200 kilograma.

Najveći službeno zabilježeni primjerak (koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. g u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 cm. Primjerci duži od 2,3 m su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku, dodaje u svojoj objavi. Lovi se najčešće kočom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 cm i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosi 200 kg jednostavno raspala a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra, je težila preko 30 kg. Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion a namijenjena je talijanskim trpezama.

Zahvala dr. Valteru Kožulu, znanstveniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje koji je determinirao ribu a našim vrijednim ribarima, Marku i Andriji, mirno more i pune mreže, zaključuje se u objavi.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist