Aktualno

MARINA MASLEK O ‘SUSRETU’ S POSKOKOM ‘Pomislim da sam zapela za granu, ali onda čujem zlosretno siktanje…’

MARINA MASLEK O 'SUSRETU' S POSKOKOM 'Pomislim da sam zapela za granu, ali onda čujem zlosretno siktanje...'

Osjetim pod stopalom nešto mekano, a onda ubod na prednjoj strani gležnja. Pomislim  da sam zapela za kakvu trnovitu granu, ali onda čujem zlosretno siktanje pod nogama. Između širokog lišća, ugledam kako se prelijevaju rombovi gmižućeg poskoka.

‘Poskok! Laki, ugrizao me poskok!’ Nevjericu vrlo brzo zamjenjuje ozbiljna briga. „Što sad?!“ Nadamo se da možda poskok nije pustio otrov. Ali vrlo brzo, noga mi počinje oticati uz jak osjećaj žarenja i brideću bol, i više nema sumnje da je ugiz bio otrovan – napisala je Dubrovkinja Marina Maslek, planinarka i trkačica, koju je prije dva tjedna na planini Prenj urgizao poskok. Svoje iskustvo objavila je na blogu Sanje Kavaz.

Ono što je uslijedilo jest nepunih pet sati boli, drhtavice, vrtoglavice, hladnoće, preznojavanja, mučnine, nemoći, nelagode i čekanja.

-Kasnije, zahvaljujući angažmanu GSS-a i Oružanih snaga BiH helikopterom sam prebačena u Mostarsku bolinicu ‘Dr. Safet Mujić’. Nakon dobivenog seruma, doktor mi kaže kako je čudo što sam uopće živa, i da je oporavak od ugriza rizičan i dugotrajan. Otrov je razradio tkivo noge, mišić i krvne žile kroz koje je velika količina krvi istekla izvan krvotoka u tkivo. Noga mi je natečena do slonovskih razmjera, a bol je konstantna. Sve što sam napornim treningom mjesecima razvijala je sada uništeno, a i dalje mi prijeti rizik od tromboze i komplikacija. Kapci su mi otečeni i mogu ih podignuti samo prstima, a i tada sve vidim uduplo i vrti mi se. Ne mogu se ustati niti na WC. Trčanje ne dolazi u obzir 2-3 mjeseca – piše dalje Marina, koja je nakon svega zaključila kako neće odustati od trčanja.

Evo i njenih savjeta svima koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji:

Ostanite sabrani.  Panika vam nimalo ne pomaže – zapravo, ubrzava rad srca i širi krvne žile što ubrzava djelovanje otrova. Ono čega ste mogli bojati već se je dogodilo. Sada trebate pomoći sami sebi i olakšati drugima da vam pomognu.

Nazovite pomoć odmah, objasnite im gdje ste i koje vam je najbliže mjesto za transport.

Ostanite mirni, što manje se krećite. Fizička aktivnost pospješuje cirkulaciju i ubrzava djelovanje otrova i njegovo širenje po tijelu.

Ne podvezujte ugriženo mjesto.

Na mjesto ugriza stavite hladni oblog.

Pratite reakciju na mjestu ugriza (oticanje, modrilo) i pomno pratite sve osjećaje/simptome koje primjetite.

Ako je netko s vama, sve informacije u vezi svog stanja komunicirate i prenosite.

Pijte puno tekućine.

Ponovo: dišite i ostanite sabrani.  Sve su šanse da će sve biti u redu, a zaliječen zmijski ugriz nakon oporavka ne ostavlja trajne posljedice.

Foto: Facebook/Ana Miličić

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist