Kultura

Marasu prestižna nagrada u Beču

Marasu prestižna nagrada u Beču

Dubrovački  violinist Marin Maras osvojio još jednu u nizu nagrada, na natjecanju „Stefanie Hohl“ koje se svake godine organizira unutar Univestität fur Musik und Darstellende Kunst u Beču.

 
Na finalnoj večeri održanoj sinoć, Marin je nastupio izvedbom Brahmsovog koncerta za violinu u D-duru, i uvjerljivo osvojio prvu nagradu. Još jedan uspjeh mladog violiniste nastavak je uspješnih nastupa na hrvatskim i svjetskim pozornicama, gdje nepodijeljeno niže uspjehe pred publikom i stručnom kritikom te je osvojio brojne nagrade na natjecanjima svjetskih violinista.
 
Izniman talent Marina Marasa rano je prepoznat te već sa 15 godina kao posebno nadaren upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje diplomira u klasi prof. Leonida Sorokowog u lipnju 2011. Od godine 2009/2010. student je na master stupnju Bečkog Univestitat für Musik und Darstellende Kunst. Prvi solistički nastup imao je već s 11 godina sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a slijedi niz koncerata s njima, ali i Zadarskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, Zagrebačkom filharmonijom, Nacionalnim akademskim simfonijskim orkestrom Ukrajine i Zagrebačkim orkestrom mladih, te niz recitala u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Osvojio je brojne nagrade, među kojima izdvajamo onu na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Novosibirsku, Rusija (2007.), izboru za hrvatskog predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika, te sudjeluje na Eurovizijskom natjecanju u Beču (Austria) u svibnju 2008., nagradu „Stjepana Šuleka“, koja se dodjeljuje svake dvije godine za najbolju javnu izvedbu djela na violini (2009.) te nagradu „Ivo Vuljević“ Hrvatske glazbene mladeži za najistaknutije glazbeno ostvarenje umjetnika do 30 godina u prethodnoj godini. Iste godine na međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić osvaja nagradu Grada Samobora za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.
 
Objavljen je i CD 2010. godine na kojem se nalazi njegova izvedba, snimljen u povodu obljetnice popularne radio emisije klasične glazbe "Klasična večer zagrebačkih šišmiša".

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist