Kultura

Mara Bratoš u Galeriji Kranjčar predstavlja tri ciklusa ‘autoaktova’

Mara Bratoš u Galeriji Kranjčar predstavlja tri ciklusa 'autoaktova'

Ovog četvrtka, 29. prosinca, u Galeriji Kranjčar dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš predstavit će svoju novu izložbu ‘Autoakt 95-05-15’, s tri ciklusa.

Oni su ‘Autoaktovi u šumi’, snimljeni 1995. godine, ‘Autoaktovi’ iz 2005. godine te ‘Autoaktovi dvadeset godina poslije’ iz 2015. godine, svi rađeni u pravilnim razmacima, a njima Mara još jednom potvrđuje svoj status jedne od najintrigantnijih hrvatskih fotografkinja uopće.

Prvi aktovi svojevrstan su hommage Pavu Urbanu, kojem je Mara pozirala na istu temu osamdesetih i devedesetih godina, te se upravo tako i zaljubila fotografiju.

– U to vrijeme nisam još fotografirala, Akademiju sam upisala 1992. Za vrijeme studija upravo taj ciklus autoakta izabrala sam za slobodnu temu, a kasnije sam, na Danima hrvatske fotografije u Umjetničkom paviljonu 1995., dobila nagradu za najboljeg mladog autora – za Jutarnji list kazala je Mara pred izložbu, a dalje navodi:

-Što otkrivam tom serijom? Da se možda svi malo više štitimo? Od čega? Da, i od pogleda drugih ljudi, jer nemam više 21 nego 31 godinu. I ta druga serija je pokazivanje onoga što mi se u tom periodu dogodilo – ističe, uz naglasak na iskrenosti ciklusa, koji kažu koliko je čovjek različit te na koji način fotografije hvataju protok vremena.

Izložbu će otvoriti kustos, Antun Maračić, a ukoliko se nađete u Zagrebu tijekom zime, vrijedi znati da ju možete pogledati sve do 15. siječnja svaki dan od 11 do 19 sati. Više informacija potražite ovdje.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist