Peškafondo

Manda von Gotovac

Manda von Gotovac

Samodopadna i egocentrična – tim bi se riječima mogla opisati ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac, koja se samoprozvano uživila u ulogu spasiteljice Ljetnih igara, a gotovo i svekolike hrvatske kulturne scene. Jer ona, Mani, o svemu ima sofisticiranu viziju, a s Dubrovačkim ljetnim igrama ima poseban naum. Njih planira ‘posvetiti svojoj perspektivi, a ne samo baviti se prošlošću’. Zaboga pa, kako uopće Igre mogu prosperati na čelu s osobom s višegodišnjim umirovljeničkim stažom? Igrama nije trebala Mani, ali njoj su definitivno trebale Igre!

No tko je Mani Gotovac uopće? Osoba kojoj tradicija ništa ne znači. Već godinama uvriježeno je pravilo da lokalni tiskani mediji ususret Ljetnim igrama sjednu i s čelnim čovjekom Igara naprave razgovor o najvažnijem ljetnom dubrovačkom happeningu. Mani, kao ravnateljica dramskog programa i zamjenica intendanta za dramski program je pristala na razgovor za DuList, da bi se u jednom trenutku, ujutro probudila i eto tek tako, predomislila. Mali joj je auditorij, vjerojatno, jer ta osoba živi i hrani svoju dušu isključivo kad je u centru pažnje, kad ju citiraju nacionalni mediji, iako govori potpune baljezgarije. Pa ne treba se posebno naprezati za prisjetiti se kako se je sramotno dovela na naslovnice medija iznoseći, a da je nitko nije pitao o tome, mišljenje o Editi Majić. Ženu koja je posvetila život Bogu ocrnila je na najgori mogući način, jer ona, Mani, zna da je Edita sve to napravila zbog ‘problema s drogom i nesretne ljubavi’. I da, Mani je to napravila sa zadrškom od deset godina otkako je Edita, Marija od Križa ušla u samostan Karmeličanki. I sve to dokazuje da je spremna na sve za dozu samopromidžbe.

No vratimo se Igrama… Da joj je stalo samo do samopromocije i senzacije dovoljno govori činjenica kako su ove godine Igre prvi put u svojih 66 godina najavljene kako se i kad se njoj prohtjelo. Polovinom siječnja ove godine ekskluzivno je šapnula nacionalnim medijima izvođenje djela kontroverznog Michela Houellebecqa iako se najava pretprograma tradicionalno objavljuje uoči Feste Svetoga Vlaha. No ona nije mogla držati jezik za zubima. A svoj koncept perspektive Igara, pa tako i njezinog dramskog programa Mani Gotovac je za naredne dvije godine, i opet mimo protokola, sažela u tri riječi ‘žena, rat, ljubav’. Segment ‘ženu’ na Igrama vjerojatno utjelovljuje samom sobom. ‘Rat’ se već debelo odvio i prije nego su glumci dobili ključe od Grada. Izazvala je politički rat stavljanjem ‘Elementarnih čestica’ na daske, pri tom tuleći regionalnim medijima kako je ‘skandalozno i alarmantno’ cenzurirati umjetničko djelo.

Skandalozni aspekti koji proizlaze iz stavova, riječi i misli autora Houellebecqa njoj nisu sporni. Ona je željela Igre dovesti na naslovnice. Sramota, na koji način i u kojem svjetlu! A baš zbog Čestica u drugi su plan pale sve ostale izvedbe na Igrama, bilo one dramske, ali i glazbene. Pitali smo ljude prošlog tjedna u anketi što bi rado pogledali na Igrama i znate koji je njihov odgovor? Znaju samo da će zaobići ‘Elementarne čestice’. Da, očito je glavni egotriperski plan Mani Gotovac izvrnuti sve vrijednosti. I u tome uspijeva!
Treći segment njezinog koncepta nazvan je ‘ljubav’. ‘Ljubav’ vjerojatno nećemo odgledati jer je Mani Gotovac postigla svoj cilj sa ‘ženom i ratom’.

Ona, hrvatska teatrologinja, Mani Gotovac, napravila je teat’r od Igara. I moramo biti iskreni kako Igrama u svojoj 66 godina dugoj povijesti nisu uvijek cvjetale ruže. Bilo je uspona i padova. Promašaja i uspješnica. Dobrih i loših čelnih ljudi. Ipak, iza svega su ostajale Igre na ponos Gradu koje bi veličale ono jedino vrijedno što imamo. Bogatu povijest i tradiciju. Mani Gotovac, uspjela je sebe staviti ispred Igara. Dokad i što će nam ostati nakon nje?

Adio Vam

P.S.
U Rijeku je, dok je bila Intendantica HNK Ivana pl. Zajca, na daske dovela Severinu Vučković. Očekuju li Igre dogodine glumački debi Nives Celzijus ili njezine prezimenjakinje Simone? Jer to je Mani, žena od senzacija! Za kraj tek navod sa slavne Wikipediae: Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine kao Manda Birimiša. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović