DuList IN

Mali Uskrs u znaku AKLAPELA

Mali Uskrs u znaku AKLAPELA

Dubrovnik na Mali Uskrs postaje bogatiji za još jedan festival, koji mu po geografskom položaju na Mediteranu, povijesti i glazbenoj tradiciji u potpunosti pripada.

Od 13. do 15. travnja u kazalištu Marina Držića održat će se AKLAPELA, festival izvorne klapske pjesme, festival koji po svim svojim karakteristikama pripada Dubrovniku kao najboljoj nacionalnoj i međunarodnoj pozornici koja će pridonijeti međunarodnom pozicioniranju klapske pjesme.
 
AKLAPELA, nastao igrom riječi od a cepella na klapski,  je godišnji festival najvrjednijih klapskih ostvarenja kroz održavanje nekoliko a capella koncerata odabranih hrvatskih muških i ženskih klapa iz cijele Hrvatske.
 
Selektor festivala, maestro Joško Čaleta, odabrao je ukupno 10 klapa, 6 muških i 4 ženske klape koje su se proteklu godinu posebno istaknule svojim pjevanjem te su na ovogodišnju AKLAPELU pozvane da nastupe klape Armorin, Braciera, Bunari, FA Linđo, Luka, Neverin, Pinguentum, Subrenum, Tragos i Vinčace.

Namjera i koncept Festivala AKLAPELA je omogućavanje koncertnih izvedbi na način istovjetan ili blizak izvornom načinu stvaranja i izvođenja tradicionalne hrvatske klapske pjesme, bez mogućnosti zvučne kulise ili glasovne korekcije uz pomoć svemoguće elektronike. Odabirom ovih klapa pokrilo se sedam prepoznatljivih područja oblikovanih i određenih bogatim naslijeđem te aktivnošću najistaknutijih klapskih autora (kompozitora i obrađivača) kao i samim pjevanjem pojedinih klapa.
 
AKLAPELA se održava u tjednu po Uskrsu, za Mali Uskrs, u vrijeme buđenja i novih početaka. Klape su nakon Korizme odmorne i željne pjesme te imaju dovoljno vremena uvježbati program, a smještanjem Festivala AKLAPELA u predsezonu uklapa se u nastojanje i strategiju destinacije produživanja turističke sezone. Želje i plan organizatora je festival AKLAPELA i u nadolazećim godinama smjestiti u tjedan po Uskrsu.
 
Festival nema natjecateljski karakter, a srž projekta je predstavljanje najboljih te druženje autora, izvođača i voditelja s publikom.
 
Ovo je prvi autorski Festival agencije Dubrovnik PartneR koja je ujedno i izvršni producent festivala AKLAPELA.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist