Zanimljivosti

MALI SRČANI RATNICI “Živimo dan za danom, i svaki nam je kao dar s neba!”

MALI SRČANI RATNICI "Živimo dan za danom, i svaki nam je kao dar s neba!"

Puštanjem balona uz pjesmu i ples jutros su članovi udruge „Veliko srce malom srcu“ pred Palačom Sponza obilježila je Festival srca i Tjedan djece sa srčanim greškama.

Ova udruga okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima, a u Hrvatskoj ima sedam podružnica.

– Točno u podne pustili smo balone u čast života djece sa srčanim greškama. Cilj je osvijestiti građane da se naša djeca ne razlikuju od druge djece, ali i da imaju svoje potrebe. Imamo i projekt za 2015. godinu, gdje želimo nabaviti AED uređaj za reanimaciju u svakoj školi i sportskoj dvorani, ali i educirati građane kako se njima koristiti – kazala je Merita Manenica, predsjednica podružnice Dubrovačko-neretvanske županije te majka jednog malog ‘srčanog ratnika’.

– Živimo dan za danom, i svaki dan je dar s neba, jer srčana greška je jako teška dijagnoza – dodala je Manenica.

– Djeca se rađaju bez pregrada na srcu ili s rupama na pregradama, bez zalisaka na najvećim krvnim žilama ili začepljenim ulacima u velike krvne žile. To su veliki problemi. Najčešće su prirođene, ali mogu biti i zbog vanjskih utjecaja u početku trudnoće. Srčane greške više nisu indikacija za abortus, kao što je nekad bilo, već se sve liječe. Djeca funkcioniraju ili s lijevom ili desnom stranom srca. Oni normalno žive i normalno funkcioniraju. Naravno da moraju proći velik broj kardiokirurških operacija, ugradnji stentova. Ali to su sve normalna djeca. Prema tome, dajmo im šansu za život! – izjavila je dr. Marija Sršen-Krstulović s Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik.

Dodala je kako je uloga roditelja velika, jer cijeli dan mora biti uz dijete i reagirati na promjene.

– Uz sve to, djeca su normalni članovi zajednice, jedino što ne mogu podnijeti velike tjelesne napore – rekla je dr. Sršen-Krstulović.

U Hrvatskoj postoji oko 10.000 djece sa srčanim greškama, a godišnje ih se rodi još 500. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na tisuću djece koliko ih se godišnje rodi njih 12 ima srčanu grešku. Od tih 12 njih 2 ili 3 je s teškom srčanom greškom.

– U zadnjih deset godina imali smo oko 125 djece, a od toga dvadesetak s teškim srčanim greškama – rekla je dr. Sršen-Krstulović, koja ističe kako djeci sa srčanom greškom treba pružiti prostor za igru i bavljenje sportom, jer je to prevencija srčanih bolesti.

Ovom vrijedi dodati kako su jutros pred Sponzom nastupili članovi Gimnastičarskog kluba Dubrovnik, glazbenik Buco Pende te roditelji s malenim ‘srčanim ratnicima’.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist