Zanimljivosti

MALI DOSADNJAKOVIĆI Kako se jednostavno riješiti mrava?

Mrav

Dolaskom toplih dana suočeni smo s najezdama različitih kukaca, bilo u kući ili u vrtu, a među njima su i mravi. U većini slučajeva, mravi izlaze iz najmanjih zamislivih rupica i teško ih je suzbiti. Na sreću, ne morate trovati vaš dom sprejevima protiv insekata, postoji mnoštvo prirodnih, netoksičnih načina da trajno uklonite mrave iz vašeg doma, a neka od ovih sredstava su već u vašim kuhinjskim ormarićima.

1. Eterična ulja

Mravi nisu ljubitelji aromaterapije. Među eteričnim uljima koja snažno odbijaju mrave su lavanda, eukaliptus, metvica i cimet. Nakapajte po par kapi tih ulja na mjesta gdje mravi izlaze. Čiste površine prebrišite krpicom na koju ste nakapali par kapi odabranog ulja. Osim što ćete izbaciti mrave, vaš će prostor lijepo mirisati, a vi ćete se bolje osjećati.

2. Začini i mirodije

Uz pomoć začina i mirodija također možete otjerati mrave, a pritom i namirisati vaš dom. Posipajte crni papar, chilli, cimet, metvicu, klinčić ili češnjak, što god da vam je pri ruci, gdje god vidite mrave i oko temelja kuće. Također možete staviti lišće lovora u ormariće, ladice i spremnike.

3. Kreda ili dječji puder

Kreda i dječji puder sadrže talk, koji je prirodni repelent za mrave. Podvucite kredom liniju ili posipajte dječji puder na mjestima gdje mravi ulaze u vaš dom.

4. Kore od krastavaca ili citrusa

Mrave možete odbiti ostavljajući kore od citrusa ili krastavaca na mjestima gdje su najaktivniji. Takve vrste kora toksične su za gljivice kojima se mravi hrane, pa ih izbjegavaju u širokom luku.

5. Ocat

Ako su mravi na vidiku, poprskajte ih octom. Sve površine po kojima se kreću premažite octom. Savjetujemo i da svakodnevno perete podove s dodatkom octa, jer to odbija mrave.

6. Kava

Mravima je kava jako odbojna, zato nemojte bacati talog od kave, nego ga postavite na mjesta gdje mravi ulaze.

Alternativa za vas

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist