Kultura

MALA BRAĆA Raspelo i kip preneseni iz Stona u Dubrovnik

MALA BRAĆA Raspelo i kip preneseni iz Stona u Dubrovnik

Raspelo iz franjevačke crkve sv. Nikole u Stonu koje je izradio Blaž Jurjev Trogiranin 1427./28., preneseno je nedavno u Dubrovnik u samostan Male braće.

Križ je vjerojatno naručila Bratovština sv. Nikole osnovana pri stonskom franjevačkom samostanu 1389. Na drvenom križu, osim polumrtvog Krista, na proširenim krakovima naslikani su simboli četiri evanđelista. Na vrhu je simbol orla, kao znak sv. Ivana; zatim, u smjeru kazaljke na satu, slijedi kerubin s knjigom, simbol sv. Mateja; krilati bik, znak sv. Luke, i leteći lav kao atribut sv. Marka. Raspelo je izlagano više puta, a bilo je i na velikoj izložbi u Parizu 1971.

Također je u dubrovački samostan prenesen drveni kip sv. Nikole iz stonske crkve, rad nepoznatog majstora iz 15. stoljeća.

Učinjeno je to zbog činjenice da se tamošnja crkva više ne upotrebljava i ‘zbog izrazito lošeg građevnog stanja crkve sv. Nikole u Stonu i neprikladnih mikroklimatskih uvjeta’, kako stoji u Rješenju koje je 21. prosinca 2017. izdala Uprava za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Franjevci, koji već duže vrijeme ne žive u stonskom samostanu, kao vlasnici ovih vrijednih kulturnih dobara (križ je 2007. upisan u listu kulturnih dobara od nacionalnog značaja), na taj način nastavljaju skrb za kulturnu baštinu.

Umjetnine su već izložene u muzejskoj zbirci stare ljekarne i dostupne su posjetiteljima. Za crkvu sv. Nikole u Stonu franjevci će pokušati naći neko odgovarajuće rješenje po kojem bi ona bila obnovljena i primjereno održavana.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist