Zanimljivosti

MALA BRAĆA POZIVAJU Pogledajte film o fra Ivanu Peranu!

MALA BRAĆA POZIVAJU Pogledajte film o fra Ivanu Peranu!

Dokumentarni film o sluzi Božjem fra Ivanu Peranu, napravljen prigodom 11. godišnjice njegove smrti, bit će prikazan u blagovaonici samostana Male braće u ponedjeljak 22. rujna u 19,30 sati.

Film u trajanju 55 minuta režirao je Sanjin Badurina, a na DVD-u ga je izdao „Video studio Piloto“ i Franjevački provincijalat iz Zadra.

– Sluga Božji fra Ivan Peran tako će opet nakratko uz pomoć ekrana posjetiti blagovanonicu u kojoj je blagovao obnašajući službu gvardijana Samostana Male braće od 1967. do 1973. godine – ističu iz Samostana Male braće, uz napomenu kako je ulaz na projekciju filma besplatan.

Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom, 25. lipnja 1920. godine. S novicijatom na Košljunu, godine 1937., postaje franjevac, u Dubrovniku studira teologiju i tamo je 1943. zaređen za svećenika. Godine 1946. pozvan je u vojsku, ubrzo lažno optužen za rušenje komunističke države, osuđen na smrt strijeljanjem, potom pomilovan prvo na dvadeset, potom na pet godina strogog zatvora.

Nakon održane zatvorske kazne, u žaru vjere provodi čitav život kao odgojitelj mladih franjevaca, kao profesor crkvene glazbe i zborovođa, kao putujući navjestitelj Evanđelja, kao provincijalni ministar, kao voditelj posjetitelja na Košljunu gdje je proveo najveći dio svojeg redovničkog života. Umro je u samostanu na Poljudu u Splitu, 14. rujna 2003. godine.

Sprovodno slavlje obavljeno je na Košljunu, gdje je sudjelovao veliki broj vjernika i časnih sestara te oko 150 svećenika, predvođenih biskupom krčkim, msgr. Valterom Županom i nadbiskupom riječkim, msgr. Ivanom Devčićem. Svi su svojim sudjelovanjem, a neki i riječima, posvjedočili da je umro franjevac sveta života.

U travnju godine 2010. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim, što se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu. O desetoj obljetnici smrti, u rujnu godine 2013., njegovi posmrtni ostaci preneseni su u košljunsku crkvu.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist