Crna kronika

Macan: Iza svega stoje Vlahušić i Vićan

Macan: Iza svega stoje Vlahušić i Vićan

Svjedočenjem bivšeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačkih starina Hrvoja Macana na Županijskom sudu u Splitu danas je nastavljeno suđenje gradonačelniku Andru Vlahušiću i gradskom vijećniku Peru Vićanu, piše index.hr.

Podsjetimo, USKOK Vlahušića i Vićana tereti za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno nezakonitu posudbu dva milijuna kuna Vićanovom Dubrovačkom primorju iz sredstava Društva prijatelja dubrovačke starine.

Macan je danas govorio kako je koncem 2009. godine između Društva i Grada Dubrovnika potpisan ugovor o upravljanju i korištenju prihoda od ulaznica za obilazak dubrovačkih zidina. Dogovoreno je da se prihod dijeli pola – pola. U 2010. godini uprihođeno je nešto manje od 50 milijuna kuna bruto.

Mogućnost plaćanja akontacije Grada nije isprva spominjana, ali je onda napravljen dodatak po kojem se 30 posto od predviđenih prihoda može isplatiti kao akontacija. Promjene ugovora dogovarali su tajnik i Orlić s gradonačelnikom Vlahušićem.

Tako je koncem 2009. godine plaćeno 30 posto predujma Gradu Dubrovniku, 5,2 milijuna kuna. Pola je išlo Gradu, a pola Zavodu za obnovu Dubrovnika.

Idući zahtjev Grada Dubrovnika za isplatom predmet je ovog kaznenog postupka. Na proljeće 2010. godine stigao je zahtjev na Malo vijeće Društva. Detalje je iznio predsjednik Denis Orlić. Objasnio je da se radi o spomeniku kulture, da postoji procjena vještaka te da se iznos isplati u više rata.

Govorilo se da treba platiti vlasniku zgrade, tj. Dubrovačkom primorju Pere Vićana. Orlić je rekao da Grad nema novca pa bi zbog toga isplata trebala ići preko Društva. Izrijekom je rekao da iza svega stoje Vlahušić i Vićan, prisjetio se svjedok Macan.

Nakon Macanovog današnjeg svjedočenja sutra se očekuje i svjedočenje predsjednika DPDS-a Denisa Orlića, koji je dužnost predsjednika vršio i u doba kada je došlo do počinjenja djela, isplate sporne pozajmice zbog kupovine Općinskog doma na Šipanu.

Pročitajte još

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist

[VIDEO] Pogledajte trenutke požara na Postiri. Sreća da nitko nije stradao

Dulist