Aktualno

LUKSUZNA NEKRETNINA U BLIZINI TVRĐAVE REVELIN Todorićeva vila naglo promijenila vlasnika

LUKSUZNA NEKRETNINA U BLIZINI TVRĐAVE REVELIN Todorićeva vila naglo promijenila vlasnika

U jeku krize s Agrokorom, koja već nekoliko mjeseci potresa hrvatsko gospodarstvo, mlađi sin Ivice Todorića, Ivan, odlučio se riješiti (prodati) luksuzne nekretnine u Dubrovniku.

Riječ je, podsjetimo, kako smo već ranije prvi pisali, o vili na Pločama, nedaleko od tvrđave Revelin, koju je Ivan Todorić prije tri godine dobio na dar od oca Ivice. No, u cijeloj toj priči najzanimljiviji je kupac. Naime, zahtjev za promjenu vlasništva, a na temelju kupoprodajnog ugovora, podnesen je sredinom ožujka ove godine, a kao nova vlasnica ovih se dana u zemljišne knjige upisala Iris Valentić.

Upravo je ona 2011. godine istu vilu prodala Ivici Todoriću, koji ju je kasnije ugovorom o darovanju prenio na mlađeg sina. Svakako treba spomenuti kako Iris Valentić i Ivana Todorića veže i kumstvo budući da je Ivan bio vjenčani kum njenom suprug Ivanu Valentiću. Iris Valentić kćer je dubrovačkog poduzetnika Srećka Žuneca, koji je danas luksuznu vilu na Pločama kupio 2007. godine. Nekretnina, koja ima svojstvo spomenika kulture, bila je u derutnom stanju, a riječ je o obiteljskoj stambenoj zgradi i tada ruševnoj vrtnoj zgradi s pripadajućim zemljištem ukupne površine od 649 ‘kvadrata’. Prije Žunecove kupnje ovaj je spomenik kulture bio po pravu prvokupa ponuđen Vladi RH, Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no interesa za kupnju nije bilo. Svakako se treba prisjetiti kako je to bilo ‘zlatno doba’ tržišta nekretnina na krajnjem jugu Hrvatske kada su dubrovački ‘kvadrati’ itekako bili na cijeni.

Od Žuneca do Todorića i natrag
Nekretninu u ne baš sjajnom stanju Žunec je odlučio obnoviti i pretvoriti u luksuzni objekt za goste veće platežne moći s vanjskim bazenom koji objektu, budući da je smješten u blizini gradskih zidina, daje posebnu vrijednost. No, Žunec je svoju vilu 2010. godine darovao kćeri Iris udanoj Valentić, a koja ju je, dakle, prodala Ivici Todoriću. Inače, Iris se 2009. godine udala za Ivana Valentića, sina nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice Valentića, kojemu je kum na vjenčanju bio dakle mlađi Todorićev sin Ivan. Upravo je njemu otac Ivica darovao ovu dubrovačku vilu. Naime, Todorić je vilu od Iris Valentić kupio 2011. godine kada je izvršena predbilježba prava vlasništva, no tek dvije godine kasnije izvršena je uknjižba vlasničkog prava. Nedugo nakon toga Ivica Ugovorom o darovanju vilu prepušta svome sinu Ivanu, koji je sve do nedavno bio upisan kao njen vlasnik. No, Ivan je vilu odlučio ‘vratiti’ Iris Valentić, koja je tako nakon šest godina ponovno postala njenom vlasnicom.

U jeku krize
Svakako treba istaknuti kako je kriza u koncernu Agrokor, gdje je u Nadzornom odboru kao predsjednik prije izvanredne uprave, sjedio Ivan Todorić, bila na vrhuncu upravo u ožujku kada je i predan zahtjev za upisom novog vlasnika ove dubrovačke vile, a na temelju ugovora o kupoprodaji. Već tada su se mediji u Hrvatskoj naveliko raspisali o imovini, odnosno o luksuznim pokretninama i nekretninama obitelji Todorić, a ovih dana sve se glasnije spominje i mogućnost kako će ruska Sberbanka krenuti u preuzimanje dijela privatne imovine Ivice Todorića i njegove obitelji koja je služila kao jamstvo za posljednji kredit od 100 milijuna eura. No, dubrovačka vila nema nikakvih terećenja. Inače, luksuzno uređena vila s privatnim bazenom, kojoj je danas vlasnica Iris Valentić, može se pronaći na internetskim tražilicama za iznajmljivanje pod nazivom Villa Revelin.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 28. lipnja (broj 296)

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist