Kultura

Lukša Obradović je ‘Pasivni promatrač’

Lukša Obradović je 'Pasivni promatrač'

U dvorani Visia nedavno je otvorena izložba ‘Pasivni promatrač’ Lukše Obradovića.

Riječ je o dubrovačkom umjetniku koji se likovno izražava u različitim tehnikama: od ulja i akrilika na platnu do kombiniranih tehnika, kolaža, te umjetničkih instalacija i multimedijalnih projekcija.

”Slike Lukše Obradovića izložene pod zajedničkim nazivnikom pasivnoga promatrača otkrivaju nam njegov intimni svijet, svijet emocija i doživljaja. Autentične, iskrene, proživljene, otvorene prijateljima i posjetiteljima njegova ateljea kraj drevne crkvice Svetoga Đurđa u vali podno Lovrijenca, govore nam o čovjeku kojemu je slikanje ne samo lijepa želja ili razbibriga već istinska duševna potreba. Tko je bio u djedovskoj radionici u Pilama danas pretvorenoj u Obradovićev atelje i porazgovarao s njime pred njegovim slikama lako će zaključiti kako se radi o pokušaju da unaprijedi svoj mali kutak svemira, a potom možda, moguće, vjerojatno doda svoj višak vrijednosti vlastitom okruženju, svome Gradu. Naravno da mu je Grad sa svim svojim motivima očita i trajna inspiracija, jedina

konstanta u izboru motiva. Sklon promišljanju motiva i igri s njima, isto čini i s tehnikama i formatima; pred nama su ulja na platnu, kolaži, crteži olovkom, instalacije i razne druge autorove „kombinacije“. Treba svakako spomenuti i njegovu sklonost novim medijima, digitalnoj fotografiji, internetskim mrežama; koristi ih doslovce kao prozor u svijet i kao alat, manje kao izvor ideja. Neka ostane i bude tako jer dok god gleda svijet oko sebe, Grad, more i Svetoga Vlaha te ih razmišljajući prenosi na platna znat ćemo da autentičnim putem nalazi his own peace of mind”, zapisao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist