Kultura

Luko Paljetak nominiran za nagradu „Kiklop“!

Luko Paljetak

Akademik Luko Paljetak sa svojom zbirkom poezije „Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče“ nominiran je za knjižnu nagradu „Kiklop“ i to u kategoriji pjesničke zbirke godine.

Paljetkovu zbirku izdala je u studenom 2013. godine izdavačka kuća „Školska knjiga“ Zagreb.

Inače, među 25 pristiglih prijava u najuži krug ove kategorije uz Paljetka su uvršteni i Tonko Maroević („Redak mulja, redak pjene“, Školska knjiga, Zagreb 11/2013.) te Irena Vrkljan („Koračam kroz sobu“, Naklada Ljevak, Zagreb 5/2014.).

Podsjetimo, nagrada Kiklop utemeljena je prije deset godina kao godišnje priznanje knjižnoj produkciji, knjiškoj struci, nakladništvu i autorima, a ovogodišnja nagrada obuhvaća razdoblje od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014. godine.

Svoja ponajbolja izdanja, najistaknutije autore, prevoditelje, oblikovatelje i urednike, prijavilo je 47 hrvatskih nakladnika. Valjanih prijava bilo je 175. Od 399 prijavljenih glasača u prvom je krugu, od 5. do 12. studenoga, glasovalo je 269 glasača (67,42 posto) u svakoj od 10 kategorija (ukupno je bilo 2.770 glasova) u kojima se nagrada dodjeljuje na temelju njihovih glasova. Popis glasača, kao i svake godine, nalazi se na internet stranici Sajma – www.sanjamknjige.hr.

I ove godine najviše prijava bilo je u kategoriji Prozno djelo godine (43). Zanimljivo je kako se s obzirom na prošlu godinu znatno povećao broj prijava za Pjesničku zbirku godine (25).

U drugi krug glasovanja, od 17. do 24. studenog 2014., nominirano je 30 kandidata, potencijalnih dobitnika Kiklopa. Objava dobitnika i svečana dodjela nagrade održat će se, tradicionalno, zadnji dan Sa(n)jam knjige u Istri 14. prosinca u 12 sati u Puli u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist