Vaše vijesti

LOPUDSKA DJEČJA IGRALIŠTA Umjesto zelene pitospore željezna ograda!

LOPUDSKA DJEČJA IGRALIŠTA Umjesto zelene pitospore željezna ograda!

Stanovnici Lopuda poslali su na adresu Dulista fotografije novog obnovljenog dječjeg igrališta. Na žalost, nisu to učinili kako bi se pohvalili brigom Grada Dubrovnika, već kako bi ukazali na očit problem.

– Do samog početka radova nitko od mještana nije znao što se tu ima raditi/graditi. Pa ni službeni Mjesni odbor. I sada kad se radovi bliže kraju postajemo svijeni bahatosti, isključivosti, pa ako hoćete i nepristojnosti gradskih vlasti prema Lopudu. Kako se očito ta dječja igrališta rade po nekoj ustaljenoj shemi, barem ovdje u nas na području Grada to se naravno primijenilo i na Lopud – objašnjavaju svoj problem Lopuđani.

– Uz samu šetnicu, gdje je do jučer divno stasala petnaestgodišnja živica ugodne i dekorativne zelene pitospore (pristale u ugođaju povijesne jezgre mjesta), a koja se mogla oblikovati prema potrebi i visinom i širinom, sada je ‘iznikla’ željezna ograda obložena drvom uz susjedne nezgrapne betonske ograde. I tako smo umjesto ozelenjenog igrališta i parka dobili 40 metara tarabe, obora, korala, tora za lopudski ambijent slikovitijeg za čuvanje divljih životinja, nego li naivnog i bezbrižnog igrališta – ističu Lopuđani.

– Tko zna? Možda su nadležni u svojoj dalekovidnosti predvidjeli i kutak zoološkog vrta. I taj projektantski smisao neukusa očito nije uzimao u obzir blizinu mora i utjecaj posolice na željeznu konstrukciju. Teško će se održavati, a prvo konzerviranje iziskuje barem 300 mikrona debeo premaz prikladnih boja, što je u praksi pet nanosa (ruka). Koliko se solada probančilo u ogradu, a da nije trebalo očito nije važno! – pišu nam ogorčeni Lopuđani.

– Upravo do same ograde šaht je kanalizacije na koji fekalije redovito izbijaju ljeti, a i zimi uz dobrodošlicu turistima i mještanima putnicima. A za to spriječiti treba godišnje svega 5000 kuna. I godinama se to traži. Ali svota je mala, da bi se očerupala… – zaključuju Lopuđani.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist