Peškafondo

LOKALNA AMNEZIJA On sad šizi

LOKALNA AMNEZIJA On sad šizi

Grad Dubrovnik je u krizi! Gradski proračuna je neodrživ, zaustavljaju se projekti, ništa od kupnje ljetnikovaca, ništa od postavljanja eskalatora Gružanima, za rješenje problema s garažom potrebno je dizati novi kredit, a Zavod za obnovu je doveden pred financijski slom. I sve je to maslo Društva prijatelja dubrovačke starine.

A Vlahušić… on je prisiljen braniti se ovakvom retorikom. Uostalom, ništa mu drugo i ne preostaje, jer pravna bitka koju je između redaka najavio, a kojom bi krenuo u razvrgavanje ugovora (kojeg je sam potpisao) može potrajati i do kraja njegovog mandata. Da, već je negdje izjavio kako umjesto Gradu sada 15 milijuna kuna odlazi u Zagreb, pri tom se praveći kao da je Dubrovnik na južnoj hemisferi i nema veze s Republikom Hrvatskom. Tih 15 milijuna kuna koje šaljemo u mrski Zagreb, zaboravio je spomenuti, odnosi se na porez na dodanu vrijednost.

Isto tako zaboravit će spomenuti kako je radio račun bez krčmara i prenapuhao Gradski proračun, a nekako će mu promaknuti činjenica kako je upravo Zakonom za kojeg se hvalio kako je njegovog uma djelo, on sam dakle, skinuo Zavod za obnovu s državnih jasala.

No vratimo se na početak. Ustavni sud srušio je Lex Vlahušić, točnije članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Time se stavila točka na i samovolji gradonačelnika koji je mislio kako se zakoni mogu donositi s tri telefonska poziva prema Zagrebu. E pa pravosuđe u ovoj državi nekog vraga i radi.
I baš ta odluka dala je krila lokalnoj oporbi, odnosno ex vladajućima, kako iz koje perspektive tko gledao, da opali rafalnu paljbu po Vlahušiću. Hadezeovci i esdepeovci sinkronizirano su najavili pressice, u svega minutu razlike, i dok su jedni (esdepeovci) tražili od Vlahušića preuzimanje odgovornosti, hadezeovci su tražili njegovu ostavku s čela Grada.

Ipak, kako zaboraviti da su baš oni (i hadezeovci i esdepeovci) pred pola godine udruženi u Dubrovački dogovor zdušno dignuli ruke za gradonačelnikov nerealni proračun u kojeg je uvrstio cjelokupnu zaradu od zidina.
Zar se za tako jednu kolektivnu blamažu i jeftino politikanstvo također ne bi trebala snositi odgovornost? Ili će se svih 16 vijećnika propalog Dubrovačkog deala pretvarati kako su nenadano zahvaćeni vrtlogom kolektivne amnezije i da to izglasavanje zapravo nije bilo ništa drugo doli rad za opće dobro. A kad smo kod spominjane ‘odgovornosti’, zar nije apsolutno zabrinjavajuće što ni Vlahušić neće odgovarati zbog forsiranja Zakona kojeg je sam skrajao i time povrijedio načela vladavine prava, kao ni ministrica kulture Zlatar Violić. Ona je, ne zaboravimo pristala na radikalne izmjene, a da vjerojatno nije uspjela pročitati sve članke zakona do kraja, ali i saborski zastupnici (a bilo je i našijeh ruku tamo) koji su žestoko branili stavove predlagatelja i izglasali Zakon o obnovi.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović