Kultura

“Lloydovi slikopisi”

"Lloydovi slikopisi"

 Dubrovački muzeji otvorili su u Kneževom dvoru svoju posljednju ovogodišnju izložbu pod nazivom "Lloydovi slikopisi".

Autor izložbe, koja prezentira kružna putovanja parobroda „Kraljica Marija" i „Princeza Olga" kroz negative na staklu iz fundusa Pomorskog muzeja i njihove reprodukcije, je voditelj Pomorskog muzeja viši kustos Đivo Bašić, dok likovni postav potpisuje kustosica Ivona Michl.

Kako je istaknuto na otvaranju, negativi na staklu daju posjetiteljima uvid u Sredozemlje davnih 1930-ih godina, a veći dio zbirke tih negativa na staklu, kojih je ukupno 1502 komada, opisuju kružna putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskoga Lloyda „Kraljice Marije" i „Princeze Olge“ te donose i ondašnje brodske interijeri, luke i gradove s kružnih putovanja. Negative te još nekoliko predmeta s logotipom Jugoslavenskoga Lloyda, Pomorskomu muzeju je ustupilo Hotelsko poduzeće „Dubrovnik" 1964. godine.

– Fotografije koje su prizašle iz negativa na staklu, a na izložbi su prezentitane putem displeya, sigurno će posjetiteljima pružiti užitak jer nose umjetničku dimenziju, ali će izazvati i nostalgične osjećaje zbog romantičnosti i elegancije onoga doba kojem odišu. Fotografije će poslužiti kao zanimljiva svjedočanstva o Sredozemlju 1930. godina, ali i potaknuti razmišljanja o tome iz današnje perspektive koliko su se turistička kružna putovanja promijenila i koliko su se razvila u posljednjih stotinjak godina – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać zaželjevši okupljenima sretnu i uspješnu Novu 2012. godinu.

– Lloyd je čuvena osiguravajuća kuća nastala u Engleskoj, a jugoslavenski Lloyd bilo je najjače parobrodarsko društvo u Kraljevini SHS, nastalo 1. siječnja 1929. godine spajanjem pomorskih društava Atlantska plovidba „Ivo Račić" i „Jugoslavensko-amerikanska plovidba“ sa sjedištem  u Splitu. Imalo je 26 parobroda, od kojih su „Kraljica Marija" i „Princeza Olga" bili namijenjeni kružnim putovanjima. Postoji velik broj zapisa o tim putovanjima 1930. godina prema kojima je jugoslavenski Lloyd imao oko 1000 pomoraca. 1935. dolazak „Kraljice Marije“ u Split je svečano obilježen i tada su od Splita do Dubrovnika obilježena svečana uplovljavanja tog broda – istaknuo je uz ostalo autor izložbe Đivo Bašić.

Na svojim kružnim putovanjima ti su brodovi putovali zemljama Sredozemlja i to u Grčku, Palestinu, Egipat, Maroko, Tunis, Španjolsku i Italiju, a odlikovale su se prvoklasnom udobnošću i niskim cijenama, pa si bila dostupna i srednjim slojevima društva.

Zanimljivo je da je upravo ''Princeza Olga" prevezla jedno od većih hodočašća u Svetu Zemlju u hrvatskoj povijesti, i to od 9. srpnja do 4. kolovoza 1937., kada je hodočasnike predvodio zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac.

Uz domaći te strani tisak koji je donosio izvješća i fotografije s tih putovanja, organizirana su i predavanja o mjestima na koja su putovali, a sve je zabilježeno i u publikacijama te knjigama Grge Novaka i Vladimira Nazora. Izložba„Lloydovi slikopisi" će ostati otvorena do 10. veljače 2012. godine.
 
 
 
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist