Zanimljivosti

LJUBITELJI SVEMIRA, NEŠTO ZA VAS Besplatna knjiga o povijesti letova u nepoznato!

LJUBITELJI SVEMIRA, NEŠTO ZA VAS Besplatna knjiga o povijesti letova u nepoznato!

Zanimljiv portal Zvjezdarnica, koji okuplja entuzijaste, one koji vole astronomiju, astronautiku, te svemir općenito, mjesto je gdje se može pronaći mnošto zanimljivih stvari.

Nedavno su odlučili i svim ljubiteljima svemirskih letova pokloniti brižno pripremanu knjigu ‘Kratka kronologija svemirskih letova’, u kojoj se zaista može uživati.

Ova knjiga, koja je započeta pred skoro desetljeće i pol, zapravo je trebala biti mali priručnik za ljubitelje astronautike, kažu autori Ogren Variola i Ivan Bušić.

– Trebala je biti podsjetnik za nas dvojicu koji smo se uhvatili posla i za one koji će se uhvatiti posla i pratiti svemirske letove. Međutim, vrlo brzo je postalo jasno da ovo nikako neće moći biti džepno izdanje. Premda smo uključili samo lansiranja brodova s posadom i ona lansiranja izvan Zemljine orbite (dakle mali dio od svih dosadašnjih lansiranja – zato i kratka kronologija), na kraju je obuhvaćeno preko 500 letova. Izuzetak od ovog pravila su samo prvih nekoliko satelita koji nisu izlazili iz Zemljine orbite, ali su povijesno neizostavni – ističu, te su zbog različitih uvjeta odlučili knjigu objaviti online.

Sve o njoj doznajte ovdje.

Ilustracija: Pogled u pomrčinu Sunca

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist