Kultura

LJUBITELJI FRANCUSKE ‘NA SVOM’ Kreću Dani frankofonije!

LJUBITELJI FRANCUSKE 'NA SVOM' Kreću Dani frankofonije!

Obilježavanje mjeseca frankofonije, od 1. do 20. ožujka, i ove godine nastavlja se u suradnji Kazališta Marina Držića i Francuske Alijanse Dubrovnik, i to projektima na tragu klasika francuske šansone, uz dva koncerta.

Prvi koncert će se održati u subotu, 5.ožujka 2016. u 20 sati u Kazalištu Marina Držića. Ugostit će se splitska udruga Prokultura uz njihove Prijatelje šanosne, koji će se predstaviti jednoipolsatnim programom klasika francuske šanosne, u izvedbi Ane Opačak, Eme Kuzmanić i Kristine Nuić-Prka, uz pratnju na glasoviru maestra Jurice Karuze.

Sat vremena prije koncerta, također u Kazalištu, održat će se audicija za sve zainteresirane za sudjelovanje na 22. Međunarodnoj večeri francuske šansone koja će se održati u Splitu u lipnju 2016. Sa gostima iz Splita stiže i izložba fotografija Pariz okom Ive Pervana, jednog od naših najeminentnijih fotografa, a bit će postavljena, također 5. ožujka, u foyeru Kazališta i trajat će sve do 20.ožujka.

Drugi koncert je tjedan dana nakon, u subotu 12. ožujka, u 20.00 sati i predstavlja zajedničko gostovanje i centralni događaj ovogodišnjih dana Frankofonije u Hrvatskoj. Radi se o hrvatskoj turneji mlade francuske kantautorice Marion Sila, koja počinje u Dubrovniku i gostovat će u još 5 hrvatskih gradova (Split, Rijeka, Osijek, Zagreb, Varaždin). Marion Sila na svoj osebujan autorski način kombinira glas i accordeon, i stvara posebnu atmosferu koju je više krtičara okarakteriziralo kao ‘pjev nimfe kristalnog glasa’. Marion također eksperimentira sa zvukom i raznim instrumentima, te će njezine glazbene kreacije svakako biti prava poslastica za publiku.

U suradnji s Kazalištem i Maticom Hrvatskom – Dubrovnik bit će upriličeno predstavljanje knjige Luka Paljetka Šmigalove furbarije, teksta praizvedenog prošle sezone u Kazalištu Marina Držića. Nakon predstavljanja i razgovora o knjizi, akademik Paljetak održat će predavanje na temu frančezarija kao dubrovačkog književnog i kulturološkog fenomena.
Obilježavanju Godine svetoga Vlaha pridružujemo se predavanjem Štovanje svetog Vlaha u Francuskoj, o čemu će gvoriti naš član Roger Schlachter, u utorak 8.ožujka u prostorima Francuske alijanse Dubrovnik, u zgradi Poslijediplomskog središta.

U suradnji s udrugom Prokultura iz Splita u subotu 5.3. u 17.00 sati predavanje će održati gospođa Claire Giraud-Labalte, sa Sveučilišta u Nantesu na temu: ‘Budućnost uloge regionalne razine u upravljanju baštinom na području Europe; odgoj i cijeloživotno obrazovanje’ , također u našim prostorima.

Ove godine surađuje se s još dvije relativno mlade udruge: Mala opera iz Zagreba, te Sve ostalo je glazba iz Dubrovnika. Mala opera će 1. i 2. ožujka u čitaonici Narodne knjižnice Dubrovnik, a u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića, u jutarnjim satima održati multimedijalne likovne i glazbene radionice za djecu od 4 do 10 godina , a popodne u 18.00 imati prezentaciju programa ‘Priča o sloniću Babaru’, prema slikovnici Jeana de Brunhoffa, na glazbu Francisa Poulenca.

Udruga Sve ostalo je glazba zatvorit će program ovogodišnjih Dana frankofonije u Dubrovniku koncertom francuskih skaladatelja iz doba impresionizma i moderne u Galeriji Dulčić-Masle-Pulitika.

Od tradicionalnih suradnji treba svakako izdvojiti onu s Kinematografima Dubrovnik, gdje ćemo, u dvorani Visia, od od 14. do 26. ožujka prikazati 7 frankofonih filmova iz Medijateke Francuskog Instituta u Zagrebu i arhiva Kinematografa Dubrovnik.

Nastavljamo i ove godine, svakog utorka i četvrtka od 1.-20. ožujka s francuskim igraonicama za predškolce u Dječjem vrtiću ‘Palčica’,a završna priredba učenika dubrovačkih osnovnih škola i polaznika Francuske alijanse Dubrovnik ove će se godine održati u Velikoj dvorani Poslijediplomskog središta Dubrovnik.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist