Kultura

„Ljetne igre su golem kapital i smiješno je čuti da ih je turizam uništio“

„Ljetne igre su golem kapital i smiješno je čuti da ih je turizam uništio“

Hrvatska glumica Anja Šovagović Despot se u razgovoru za Večernji list, između mnogo tema, osvrnula i na stanje na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tako je na pitanje što misli o festivalima odgovorila:

– Model ljetnih festivala teško je uspijevao i onda kada su, recimo, Dubrovačke ljetne igre bile u zlatnim vremenima. I tada je to bila socijalistička megalomanija u kojoj se, međutim, umjetnost znala dogoditi. Zaista se silna količina novca potroši na dvije ili tri premijere izvedene u Dubrovniku, a odigraju se nekoliko puta. Nemoguća je situacija u kojoj ne postoji sinergija kulture, turizma i gospodarstva o pitanju ljetnih nacionalnih festivala. Model će se morati mijenjati, ali ne smanjivanjem dotacija ili programa, nego upravo obratno. Dubrovačke ljetne igre su golem kapital i smiješno mi je kada čujem kako je turizam uništio Igre. Kao da su turisti krivi što radimo loše predstave.

Gdje je izlaz?

U stvaranju maksimalno dobrih uvjeta onome tko će biti na čelu institucije, kao i u stvaranju još boljih uvjeta kreatorima predstava i događanja. U priznavanju vlastitih pogrešaka kao i u prihvaćanju posljedica koje te pogreške za sobom nose. Već mjesecima pričamo o intendantima. A kada smo pričali o predstavi koja je krcata?

Zlatko Sviben dobije sto nagrada za režiju “Unterstadta”, ali ne dobije režije ni na Dubrovačkim ljetnim igrama ni u HNK Zagreb?

Ne valja biti predobar. On nije režiser dosjetki i skandala bez obzira na to koliko je sam po sebi skandalozan. Duboko promišlja što radi, pa je po tome nezanimljiv. S druge strane ga se boje jer kad god režira, napravi dobru predstavu. Umjesto da smo sretni što ga imamo, mi uvozimo redatelje.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist