Aktualno

LINIĆ U AKCIJI Hrvatska se opet zadužuje

LINIĆ U AKCIJI Hrvatska se opet zadužuje

Hrvatska bi se ponovno mogla zadužiti izdavanjem obveznica.

Prema informacijama Reutersa iz neimenovanih izvora, obveznice bi trebale biti izdane krajem svibnja ili u lipnju, te će biti denominirane u eurima. Posljednje izdanje obveznica na međunarodnom tržištu bilo je prošle godine u studenome, u vrijednosti od 1,75 milijardi dolara, sa rokom dospijeća 2024. godine.

Iako nije poznat iznos novog izdanja, špekulira se, da se radi o 1,5 milijardi eura, odnosno preko 11 milijardi kuna. Javni dug Hrvatske, u godinu dana, porastao je za 36 milijardi kuna.

Prema podacima HNB-a, javni dug dosegao je krajem 2013. godine 219,4 milijarde kuna što predstavlja 66,8% BDP-a, dok je krajem 2012. dug iznosio 183,3 milijarde, odnosno 55,8% BDP-a.

Unutarnji javni dug u godinu dana povećan je sa 119,9 milijardi kuna na 139,4 milijardi kuna koliko je iznosio krajem 2013., dok je u istom razdoblju inozemni dio duga povećan sa 63,4 na 80,0 milijardi kuna.

Iako je Hrvatska krajem siječnja ušla u tzv. proceduru prekomjernog deficita,koja predviđa smanjenje javnog duga na razinu od 60% BDP-a i deficit na razini od najviše 3 posto BDP-a, Hrvatske javne financije kreću se u suprotnom smjeru.

Pojedini analitičari očekuju da će deficit proračuna ove godine iznositi 6%, a istovremeno se očekuje i nastavak rasta javnog duga, koji bi se mogao porasti iznad 80% BDP-a.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist