Kultura

Linđo će se pridružiti ‘Krilima Oluje’

Linđo će se pridružiti 'Krilima Oluje'

Folklorni ansambl Linđo dobio je poziv postrojbe 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane iz Zemunika za sudjelovanjem u Programu obilježavanja Dana postrojbe i 25. obljetnice osnutka i djelovanja 93. zrakoplovne baze. Osim nastupa na svečanom postrojavanju, FA Linđo će u utorak, 21. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 19,00 sati održati i cjelovečernji koncert.
– Osobita nam je čast i zadovoljstvo sudjelovati u obilježavanju ovako značajne obljetnice. Ansambl Linđo svojim će nastupom publici u Zadru predstaviti tek maleni dio prebogate hrvatske glazbene i plesne baštine. Raznolikost narodnih pjesama i plesova, te tradicijskog ruha fenomen je kojim se malo koji narod može podičiti. Pjesmom i plesom Linđo će provesti gledatelje kroz različite hrvatske krajeve: od Dubrovnika preko Istre, Posavine i Podravine do Slavonije i Bačke u Vojvodini gdje žive Hrvati Bunjevci. Brojni glazbeni i plesni izričaji koje će Ansambl izvesti (dubrovačka poskočica Linđo, klapsko pjevanje, bećarac, tijesni intervali Istre) zaštićeno su nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. I kao što pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čuvaju hrvatsko nebo, tako Linđo čuva narodnu baštinu. Svim pripadnicima postrojbe zrakoplovne baze HRZ-a Zemunik čestitam 25. obljetnicu osnutka i djelovanja – riječi su Krunoslava Šokca, umjetničkog direktora FA Linđo.
U srijedu, 22. ožujka 2017. u 12,00 sati na Trgu ispred Crkve Svete Marije u Zadru FA Linđo će nastupiti u pretprogramu letačkog programa koji se izvodi na zadarskoj Rivi. Uz nastup Linđa planiran je i nastup KUD-a Moreška iz Korčule. Kako u aero – showu hrvatskih vojnih pilota na Rivi, uz “Krila Oluje”, sudjeluje i najpoznatija svjetska akrobatska grupa “Frecce Tricolori” iz Italije, očekuje se nazočnost više od 20 tisuća posjetitelja.
– Izuzetna nam je čast sudjelovati u programu ovako važne obljetnice. Cilj i zadatak Folklornog ansambla Linđo jest predstavljati grad Dubrovnik i uvjerena sam da ćemo i u Zadru to učiniti u najboljem mogućem svjetlu. Uskoro, početkom svibnja, nas očekuje jednako važno gostovanje u Vukovaru i moram priznati da me ta spona gradova heroja Vukovara, Zadra i Dubrovnika kroz naš ansambl posebno veseli – izjavila je Anuška Matušić, ravnateljica FA Linđo.
U pozivu koji je upućen na adresu Folklornog ansambla Linđo stoji kako 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO želi svoju 25. obljetnicu djelovanja obilježiti svečarski i reprezentativno, smatrajući kako će Linđovo sudjelovanje doprinijeti toj nakani.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist